Slide
Slide

В момента работодателят може да дава до 60 лева на месец на работник

Депутати внесоха промени в Закона за ДДС

София. Стойността на ваучерите за храна, които работодателят може да дава на работниците си, да се повишат, предвиждат промени в Закона за ДДС, внесени от Валери Симеонов и група депутати, съобщава Труд.

В тях е записано, че работодателят да може да отпуска до 100 лева на работник на месец за ваучер за храна, а не до 60 лева, както е сега. В момента социалните разходи за ваучери се признават като разход за данъчни цели по Закона за корпоративното подоходно облагане. Върху средствата не се начисляват осигурителни вноски и данък общ доход.

Сумата от 60 лева е фиксирана в закона преди повече от 10 години и тогава е представлявала значителна част от минималната заплата, обясняват вносителите на промените. Те напомнят, че през 2021 г. минималната заплата ще стане 650 лева, и така ваучерите ще представляват много малък дял от нея. В същото време тази система е един от най-подходящите стимули за работодателите и техните работници, тъй като намалява данъчните им разходи, а в същото време увеличава потреблението по време на криза, пише още в мотивите. Най-вероятно всеки втори работодател ще увеличи сумата на ваучерите, които дава, което означава, че близо 250 000 служители ще получават по 100 лв., а останалите 300 000 – по 60 лева. За тази цел е нужно да се увеличи годишната квота от 350 млн. лева на 500 млн. лева, което трябва да се заложи в бюджета за следващата година, предлагат още вносителите на законопроекта.

Както „Труд” писа бизнесът настоява за увеличение на сумата на ваучерите, като темата беше обсъдена на последното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Друга идея на работодателите е с тези ваучери да може да се купува не само храна в магазина, но и с тях да се плаща в ресторант и дори в хотел. Така на практика ще подпомогнем и туризма и заведенията, които са едни от най-пострадалите в кризата, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията