Когато кризата с вируса приключи, ще са необходими няколко години, за да се възроди масовият туризъм в големитe туристически комплекси и хотели

Варна. Приходите от последния летен сезон по Северното Черноморие са с около 75 % по-малко спрямо миналата година. Това заяви в ефира на Дарик председателят на Варненската туристическа камара Илин Димитров, който даде за пример постъпленията от туристическия данък в бюджета на морската столица. Те са около 1 млн.лв., докато през 2019-та са били 4,4 млн. лв. Полетите на Летище Варна пък са с близо 80 % по-малко.

„Щастлив съм, че все пак реализирахме някакъв сезон. Спасиха ни румънците, които са добри гости и не са придирчиви.”

По данни на Туристическата камара, въпреки трудния сезон, най-посещаваните туристически обекти през 2020 година са Царевец във Велико Търново и Ботаническата градина в Двореца в Балчик.

Заради пандемията от коронавирус вече не се правят предварителни резервации, което ще е огромен проблем за следващия сезон.

„Хотелите ще бъдат опрени до стената заради ликвидността. Поради тази причина не могат да се правят инвестиции, ремонти и не могат да се поддържат служителите. Няма яснота за зимния сезон, което изнервя ситуацията. Очакваме записвания в последната минута, а много хотели няма да отворят. Сега се правят резервации от петък за събота, което напряга персонала”, посочи Димитров. Според него, докато няма ваксина, туристите ще продължат да избягват големите хотели и да предпочитат по-малки обекти, къщи за гости и вили.

Имиджът на Българското Черноморие като евтина дестинация за алкохолен туризъм трябва да бъде сменена. Върху разработване на стратегия за ребрандирането му в момента работят около 100 представители на академичната  общност, на бизнеса и на неправителствения сектор.

Мнението на Димитров е, че когато кризата с вируса приключи, ще са необходими няколко години, за да се възроди масовият туризъм в големитe туристически комплекси и хотели.

Според Илин Димитров проблемът с превръщането на хотелите в болници за пациенти с коронавирус  е, че има недостиг на лекари.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията