Slide
Slide

Варна. “Продължаваме с проблемите пред туризма преди началото на сезон 2022, въпреки анонсираната „промяна“, която управлява вече 3 месеца и концентрира в себе си цялата власт да изработва стратегии, закони, политики и да решава секторните проблеми”, съобщи във Варна народният представител Николина Ангелкова.

Днес, заедно с Бранимир Балачев, тя се срещна с туроператори, хотелиери, концесионери, ресторантьори, както и с ръководството на Фрапорт, които обрисуваха картината на предстоящия летен туристически сезон като повече от притеснителна.

Резервациите от приоритетни до скоро пазари за България като Германия, Австрия и Великобритания са на изключително ниски нива, а Франк Кванте, генерален мениджър на Фрапорт България, ги определи, че са на „катастрофално ниски нива“.

“Към момента очакваните чартърни полети до България са на 60% от нивата през 2019 г. Но това не е оптимистично, защото авиокомпаниите канселират полети в последния момент и се очаква това да се случва”, сподели концесионерът на летищата във Варна и Бургас Франк Кванте.

Плажовете трябва да бъдат готови и да посрещат туристи на 1 юни 2022 г., но от думите на концесионерите става ясно, че са притиснати от проблемите с липса на кадри, високи разходи и никакви финансови мерки за подкрепа от държавата.

„За рекламата трябва да се говори в минало време, като за нещо вече свършено месеци преди началото на сезона“, отбеляза Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена тур“ по време на срещата.

“Подкрепа и финансиране от държавата за сектора няма на фона на кризата, причинена от пандемията от Ковид 19 и войната в Украйна. 60/40 ще спре по анонс от правителството през месец юни, 40 лв. за настаняване на бежанци все още не са стигнали до хотелиерите, а 4 милиона лв., за които се борихме в 46-тото НС да бъдат отпуснати за екскурзоводите, все още също не се изплащат”, каза Ангелкова.

Тя е категорична, че текущите проблеми не могат да продължават да бъдат замитани под килима от управляващите чрез обещания за промени в Закона за туризма. Трябват действия – решаване на кризите преди сезона, както и ясна визия в средносрочен и дългосрочен план за промяна в законодателството.

“Специалният статут на националните курорти все още е на пауза с липсата на действия от ръководството на Министерство на туризма да изработи Наредбата. Курортът Албена издържа община Балчик, чрез туристическия данък и местни данъци и такси, които постъпват от курорта. Същата е и ситуацията за Слънчев бряг и община Несебър. Но няма реципрочност в инвестициите в инфраструктурата на курортите от страна на общините, към които принадлежат. Срокът по закон за изработване на наредба отдавна е изпуснат, допълни Ангелкова.

“Кризите следват една след друга, а реални действия от страна на управляващите до момента липсват. Припомням, че според Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите сектор туризъм е „много добре финансиран“, сподели още бившият министър на туризма.

Сподели публикацията