Девня. Нови римски подови мозайки в историко-археологическия резерват „Марцианополис“, както и още 3 златни монети, са били открити при разкопки на 6-и и 7-ми март в късноантичното жилище до болницата, опожарено от хуните. От неговите руини миналата есен археолозите изкопаха 16 златни и куп бронзови монети.

 

Обектът се охранява с камери за видеонаблюдение и е добре осветен. Паралелно с това кметът е предприел и мерки за съхраняването на подовите мозайки, които сега са на открито и трябва да бъдат защитени от неблагоприятни метеорологични условия, съобщават от пресслужбата на Община Девня.. Златните монети, общо 19, ще бъдат изложени в Музея на мозайките, допълни кметът.

„С усилията, които полагаме, и резултатите, които постигаме, сме на път да превърнем Девня в атрактивна туристическа дестинация. Благодаря на археолозите и техния ръководител д-р Христо Кузов за отличната работа!“, написа кметът Свилен Шитов.

Намереното в предишния сезон златно съкровище, състоящо се от 16 солида (късноантични златни монети) на императорите Теодосий II и Валентиниан III, бе допълнено с още 3 златни монети, които заедно с досега откритите ще обогатят музейната експозиция през новия туристически сезон.
Голям успех археолозите пожънаха на пода на едно от помещенията на късноантичната сграда. Сантиметър по сантиметър дневната светлина огря запазените в продължение на хилядолетия в девненската земя прекрасни римски мозайки. Кметът Свилен Шитов бе един от първите, видели тяхното великолепие. Предварителната датировка на мозайките е в първата половина на IV век от н.е.
„Надеждите ни са свързани с възможността да получим финансиране от Министерството на културата за редовно проучване през есента“ – коментира научният ръководител на археологическата експедиция д-р Христо Кузов.
„Предстои уточняването на планировката на сградата, предназначението, строителните периоди в нейното съществуване и ситуирането ѝ в структурата на античния град. Това означава много работа“, каза той.
Не на последно място стои въпросът за опазването и експонирането на вече откритото. До неговото окончателно решаване мозайките, открити в Девня, ще бъдат покрити със специална материя, която да ги запази до бъдещото им консервиране и реставрация, заяви кметът на Девня Свилен Шитов.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията