Slide
Slide

Минерални бани. Минерални бани е част от туристическия маршрут „Виа Родопика“, съобщи известният български археолог проф. д-р Николай Овчаров. Той посочи, че дестинацията се намира само на 20 километра по права линия от Перперикон. „Тук става дума за един и същи район, в който сега създаваме един туристически маршрут, който нарекохме „Виа Родопика““, добави Овчаров, който бе сред гостите на проект на Общината с партньорите си от Турция. В момента този път действа основно в района на Кърджали с Перперикон, с храма на Орфей край Татул, с манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали, но целта на Овчаров е към него да бъде приобщена и хасковската територия.

На презентацията на проекта стената на крепостта „Топликос” в община Минерални бани буквално оживя, за да разкаже с помощта на лазери и холограми историята на Сътворението от водата. Пред очите на публиката се редуваха сцени от преди и след потопа, римски легионери и тракийски божества изникваха буквално от стената, за пресъздадат своята епоха. Това 3Д мапет шоу бе финалът на проекта „Промотиране и развитие на туризма чрез историята”, финансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014-2020г.

Гости на проявата бяха представители на Специалната провинциална администрация в Къркларели, които са партньор по проекта. Преди това те участваха в семинар на тема „Устойчиво развитие на туризма в трансграничния регион в рамките на проекта.

Община Минерални бе представена като обновена туристическа дестинация от Билял Билял – старши експерт „Образование, култура и вероизповедания. Сейда Савас, експерт по туризъм в Специалната провинциална администрация в Къркларели представи турската община.

Експертът по архитектура Венета Петкова разказа пред гостите за крепостта „Топликос”, която е част от проекта от българска страна, а експертът по История и туризъм Емил Михов демонстрира иновативни инструменти за съхранение и промотиране на културното и историческо наследство. Той е авторът и на 3Д мапет шоуто, което гости и домакини имаха възможност да наблюдават вечерта.

Официален гост на проявата бе и най-популярният български археолог проф. д-р Николай Овчаров. Преди това председателят на Общинския съвет в Минерални бани и кметът на община Къркларели прерязаха лентата за откриване на напълно реновираната и обновена крепост, функционирала в продължение на повече от 1000 години.

Богата фолклорно музикална програма забавлява публиката до настъпването на нощта, когато бе даден стартът на светлинното шоу. Идеята е то да се включи като атракция при промотирането на курорта от хотелите и туристическите агенции и да се провежда всяка съботна и неделна вечер, като своевременно ще се обновява и актуализира и самото светлинно шоу.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията