По Черноморието ни има животни, които се оказаха без достъп до плажа

Слънчев бряг. В края на летния сезон по българското Черноморие останаха въпроси за решаване. За тях ни сигнализираха стопани на домашни любимци, които на практика се оказаха без достъп до плажа.

Ивелин решил за първо лято от години да почива на българското Черноморие, освен с приятели и с домашния си любимец – 10-килограмовият Марли, който обаче не бил допуснат на плажа, съобщи Нова телевизия.

„В началото, когато дойдохме господа от охраната на самия плаж ни помолиха да напуснем плажа, тъй като било забранено разхождането на домашни любимци, въпреки това, че не нарушават по какъвто и да било начин обществения ред и това, че са на каишка,както всъщност гласи и Закона за ветеринарно-медицинската дейност“, каза Ивелин Младенов.

Младите мъже били спрени от физическата охрана на плажа. „На всяка табела, че е забранено. Това не го решавам аз“, каза още охраната на плаж „Слънчев бряг“-Централен Илиян Тонев

Този отговор не удовлетворил Ивелин и приятеляте му. Te опитали да потърсят отговор на какво основание Марли трябва да остане извън пясъка.

Управата на плажа обясни недопускането на кучета така: „Това е решение на всички концесионери по цялата плажна ивица.Има табели,на които е обозначено,че е забранено за домашни любимци и за превозни средства. Решението предполагам е взето от някаква сигурност,защото има кучета ,които големи.Няма значение дали са големи или малки,но има туристи,които са с малки деца  и просто това се прави за тяхна безопасност“, заяви управителят на плаж „Слънчев бряг“-Централен Михаил Ковачев.

От Министерството на туризма обясниха, че „Условието дали могат да се допускат домашни любимци на територията на морските плажове по българското Черноморие не е регламентирано в договорите за концесия или наем, които Министерството сключва с концесионерите и наемателите на плажовете“.

Допускането на домашни любимци на плажа или забрана за това можело да бъде посочено чрез Наредбите за опазване на обществения ред на съответната община. Това зависело и от организацията на работа, направена от стопанина на плажа.

Много от летовниците подкрепят ограничението. Ивелин с разбиране приема позицията и на управата на плажа и на летовниците, но за себе си има решение. „От 12 години насам може би за първи път решихме да дойдем на българското Черноморие. Изживяванията и така стеклите се обстоятелства ме отказват вече да идвам като турист на нашето Черноморие“, добави той.