София. Правителството одобри установяването на дипломатически отношения с Вануату. Това беше договорено по време на среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и външния министър на Република Вануату Ралф Регенвану. Срещата се проведе преди съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), в която взеха участие над 61 държави и институциите на ЕС. Форумът се състоя от 31 май до 1 юни 2018 г. в Ломе, Република Того и се проведе под съпредседателството на Екатерина Захариева в качеството й на Председател на Съвета на Европейския съюз.

Решението за установяване на дипломатически отношения не е обвързано с акредитиране на посланик и разкриване на дипломатическо представителство във Вануату и съответно не води до поемане на нови финансови ангажименти.

Подновяването на постъпките за установяването на дипломатически отношения с държавите от Южния Тихи океан би спомогнало за постигане на договорености за подкрепа на важни за българската страна кандидатури в рамките на международните организации, а поддържането на двустранни контакти би било в интерес на България с оглед на по-пълноценно участие при формиране на позициите на ЕС по междурегионалния диалог.

Република Вануату е разположена на архипелага Нови Хебриди в Южния Тихи океан и има територия 12 189 кв. км. Водещи сектори в икономиката са земеделието, риболовът, туризмът и финансовите услуги. Като малка островна държава, Вануату е застрашена от последиците от изменението на климата, като повишаването на нивото на морското равнище и честите екстремни циклони. Вануату е петата островна държава в Океания, с която България установява дипломатически отношения – след Науру, Соломоновите острови, Тувалу и Фиджи.

Намираща се в южната част на Тихия океан на изток от Австралия и на запад от Фиджи, Република Вануату се състои от поредица от повече от 80 тропически острова. Повечето от островите са обитавани и близо 280 000 души наричат Вануату „у дома“. Първите заселници на островите били меланезийците. Те се заселили там приблизително около 550 г. пр. Хр. И чак през 1774 г. британският изследовател капитан Кук описва островите на света, наричайки ги Нови Хебриди. Оттогава та чак до 20-ти век островите са били под владението на французи и британци. Чак през 1980 година Вануату получават своята независимост и стават република.

Природата на островите обаче е това, което привлича хората! И местните и туристите! Островите, които съставляват Вануату, са планински и предимно покрити с тропически гори. Много от основните острови са образувани от вулканична дейност. Всъщност една от основните туристически атракции във Вануату – освен тропическите плажове – е наличието на няколко активни вулкана! И въпреки че на островите има много рискове като вулканични изригвания, земетресения, циклони и цунами, туристите се събират във Вануату, защото искат да видят вулкан, да се гмуркат в чисти тропически води, където с невъоръжено око можеш да видиш красиви корали, цветни риби и сладки костенурки и да усетиш какво е да живееш просто като местните. Тези страховити на вид папуаси, въоръжени с тояги и ножове, посрещат белите с островно любопитство, гощават ги с плодове и прясна риба и изпълняват екзотичните си танци.

Ако отидете до залив Меле (част от територията на страната), има още една туристическа атракция, която ще искате да посетите: единствената подводна пощенска станция в света. Там ще трябва да се гмуркате с плавници и шнорхел, за да изпратите вашата водоустойчива пощенска картичка от това райско място. Но пък какво толкова – кога друг път ще ви се случи подобно нещо…

Вануату е едно малко известно, но прекрасно екзотично място, където можете да сте по-близо до природата, наслаждавайки се на нейната красота или опознавайки местните традиции и обичаи.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA