Slide
Slide

София. „От началото на следващата седмица очакваме да имаме готовност с изплащането на субсидията към хотелиерите за настанените бежанци, потърсили подслон у нас заради войната в Украйна. Средствата ще бъдат от бюджета на МВнР по линията на хуманитарната помощ“, съобщи министърът на туризма Христо Проданов по време на днешното заседание на Комисията по туризъм към НС. Припомняме Ви, че хотелиерите ще получат по 40 лева на човек за ден, очаква се сумата да покрие разходите на настанените украинци.

Министърът на туризма посети хотел с украински бежанци в Балчик

Проданов посочи, че по предварителни заявки у нас са се очаквали 350-400 хиляди опганизирани туристи от Русия, но заради ситуацията в Украйна, няма да може да се реализира този обем. Министерството на туризма, съвместно с туристическата индустрия, ще се опита да компенсира загубите с увеличаване на обемите на други пазари и ще концентрира усилията си за привличане на повече посетители от съседните страни.

„Надявам се разумът да надделее и да се намери изход от кризата час по-скоро“, заяви министърът на туризма Христо Проданов.

Председателят на Комисията д-р Илин Димитров се съгласи, че събитията са много сложни и непредвидими, но въпреки това сме свидетели на изключителни прояви на храброст и солидарност. Той коментира, че украинските граждани ще получават статут по ускорена процедура, до един месец, за да могат да останат и да работят в България.

Ски сезонът в Пампорово продължава с пълна сила през март

„Българинът си остава най-добрия турист и се надявам тази година той отново да предпочете нашето Черноморие. Ще разчитаме на туристите от съседните страни и планираме по интензивна рекламна кампания през следващите месеци“, каза Проданов. Депутати отправиха предложение страната ни да има по-сериозно присъствие и да търси нови възможности на Скандинавски пазар.

Снимки Комисия по туризъм към НС

Министерството на туризма ще пренасочи средствата, предвидени за реклама на пазар Украйна и пазар Русия, към съседните ни страни – Северна Македония, Румъния, Сърбия.

Беше коментирана възможността масовият доскоро турист да бъде заменен от по-платежоспособни и тъй като България има необходимия потенциал и за двете категории, е добре да развива всяка възможност.

Сподели публикацията