Slide
Slide

Варна/Бургас. Отмяна на PCR тестовете за пътуващи с цел туризъм от 15 април 2021 г. Това поискаха официално чрез писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от Варненска туристическа камара и Бургаска регионална туристическа. Писмото е подписано от председателя на УС на БРТК Иван Иванов и от председателя на УС на ВТК Илин Димитров.

Ето и цялото писмо до министър Николова:

С нарастващо безпокойство нашите членове, хотелиери и туроператори, наблюдават активните действия на нашите съседи и конкуренти Турция и Гърция за активизиране на продажбите и увеличаване на потока от туристи за тези дестинации.

Туроператори от Румъния, Молдова, Украйна ни препратиха писмата, изпратени от Турция до институциите, свързани с туризма, както и до браншовите организации на туроператорите в тези страни с официалната информация за отмяна на PCR тестовете от 15 април 2021 г. Писмото е в прикачен файл.

PCR тестовете за пътуване в Турция остават до 14 април

Туроператори от Румъния, специализирани за дестинация България, изпратиха преди дни информация за активна комуникация между Министъра на туризма на Гърция, г-н Харис Теохарис, с Министъра на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния, г-н Клаудиу Насиу. Те са се споразумели за двустранно отваряне на пътуванията с цел туризъм. Предстои посещение на Министъра на туризма на Гърция в Букурещ за финализиране на това споразумение.

Румънските туроператори, за които България е важна дестинация, коментират, че ако  в нашата страна изминалият летен сезон 2020 бе отчасти спасен от румънските туристи, поради ограниченията за пътуване и PCR-тестове в Турция и Гърция, то за Лято 2021 се случва точно обратното и спадът на резервациите от Румъния вече е драстичен.

Руски авиокомпании получиха разрешение за чартъри до България

Притеснително е също, че се наблюдава спиране на продажбите за Великденските празници вече седмици наред. Ако до средата на март не се се реши отмяна на PCR тестовете от втората половина на април, то голяма част от хотелите по нашето Черноморие няма да отворят не само за Великденските празници, но и през целия месец май поради ниска заетост.

Настояваме за спешни решения през следващата седмица в посока отмяна на PCR тестовете за пътуващи с цел туризъм от 15 април.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията