Снимки Руслан Йорданов
Slide
Slide

Балчик. Уникална монета, чиято стойност е 1 млн. евро там, където има търгове на ценности в Европа, от днес е изложена в „Двореца“ в Балчик. Тя е част от съкровището, открито през 2018 г. на нос Калиакра, което се показва за първи път пред широка публика. Монетата е от времето на Андреа Контарини, който е шестдесетият венециански дож от 1367 до 1382 г. Съкравището „Татарска плячка“ бе открито в гърне с великолепни монети и бижута. То включва 983 оригинални предмета.

Посетителите за пръв път виждат монети на венециански дожове. Златните венециански монети са общо осем. Те са наричани „Zecchino d’Oro“, което в превод означава „златни пари“. Някои от тях са сечени еднократно и именно заради това стойността им е голяма. Те са с изключително висококачествено злато – 23,5 карата, тежат по 3,5 грама. Разчетени са дожовете Джовани Соранцо (1312- 1327), Андрея Дандоло (1342- 1354), Лауренцо Челси (1361- 1365), Марко Корнер (1365- 1368) и Андрея Контарини (1368- 1382).

Изложбата в „Двореца“ днес бе открита лично от археолога доц. д-р Бони Петрунова. Тя представи и новата си книга “Съкровището от крепостта Калиакра. Татарска плячка”.

Жени Михайлова – директор на „Двореца“, и доц. Бони Петрунова – директор на НИМ

Експозицията ще бъде в ДКИ КЦ „Двореца“ в Балчик до края на октомври.

Пътуващ репортер на bgtourism.bg обикаля света, през септември започва новата ни рубрика „Пътуване между редовете“

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията