Slide
Slide

Планинският град е посрещнал 145 хиляди туристи и е реализирал близо 600 хиляди нощувки

Банско. Банско има потенциал да е целогодишна туристическа дестинация, съобщи министърът на туризма Христо Проданов по време на посещението си в курортното градче. Той поздрави общината за усилията, които полага за привличане на туристи не само през зимния туристически сезон, но и през лятото.

Кметът Иван Кадев обяви, че данните показват, че има значителен ръст на туристите и на нощувките през отминалия сезон. Те са двойно повече спрямо предходната година. Банско е посрещнал 56 430 български туристи, които са реализирали 156 102 нощувки. Гостите от чужбина са били 88 601 с 425 385 нощувки.

14-15 май в София: Check In @ Тhe Mall Expo – Хотелите гостуват в мола!

Срещата на туристическия бранш се проведе в Посетителския информационен център в планинския град. Проданов благодари на туристическата индустрия за отношението към туристите и за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация с висококачествен продукт. Той запозна индустрията с усилията на правителството за подкрепа към туризма, обсъдени бяха и наболели теми, свързани с цените на електроенергията и необходимостта от квалифициран персонал.

Туристическият бранш в Банско се включи в срещата с конкретни предложения и очаквания. Представителите на индустрията споделиха, че са необходими ваучери за дигитален маркетинг и за здравен туризъм. Секторът поиска включването на планинския курорт в програма за здравен туризъм, както и възможности за кандидатстване по европроекти.

„Аз като министър искам повече средства за туризма“, заяви Проданов, но е важно браншът да е обединен. Така се постигат по-добри резултати. Един министър може да е силен и да отстоява позиция, когато има обединен бизнес зад гърба си. Само така ще бъдем силни, за да отстояваме интересите на сектора.

В срещата взе участие и областният управител на Благоевград Валери Сарандев.

Сподели публикацията