Ню Йорк
Slide
Slide

София. На 2 март 2021 българската авиокомпания GullivAir получи официално разрешение от Департамента по транспорта на САЩ (US Department of Transportation – DOT) за изпълняване на чартърни и редовни полети от ЕС до САЩ, съобщи letene.com. Плановете на компанията са да стартира редовни полети от София до Ню Йорк, летище JFK. Екипът на Bgtourism.bg се свърза с централата на GullivAir. От авиокомпанията обявиха, че допълнително ще излязат с официална информация.

Българският стартъп Гъливер (GullivAir) се сдоби с първия си Airbus A330 през юли 2020,

когато той получи регистрация LZ-ONE. Преди по-малко от месец компанията получи на лизинг и втори самолет от същия тип, а до месец се очаква GullivAir да се сдобие и с трети Airbus A330.

С трите си широкофюзелажни машини компанията

планира да започне редовни директни полети от София до Ню Йорк, три пъти седмично.

Засега никоя авиокомпания не предлага директни полети от София до САЩ, и всички полети по тази дестинация са с прекачване.

Така например полската LOT предлага полети от София до Ню Йорк с прекачване във Варшава, Turkish Airlines – през Истанбул, Lufthansa – през Франкфурт, а българският национален превозвач Bulgaria Air свързва София с Ню Йорк чрез своите партньори Air France / KLM през Париж и Амстердам.

Авиокомпания GullivAir е основана през 2001

от Янко Иванов и започва дейност през януари 2002 с полети от София до Великобритания за нуждите на туроператора „Болкан Холидейз“.

49,1% от капитала на фирмата са собственост на туроператора „Болкан холидейз сървисис“, 28,9% – на фирмата от Лихтенщайн „БХЦ анщалт“, а 22% притежава лично Янко Иванов, който е и управител на авиокомпанията. Управител на „Болкан холидейз сървисис“ пък е Радка Минева, която е член на надзорния съвет на Първа инвестиционна банка и съпруга на един от основните й собственици – Цеко Минев.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията