Slide
Slide

Албена. Какво работят морските спасители през зимата? Задавали ли сте си този въпрос? По българското Черноморие има хиляди мъже и жени, които в топлите месеци на годината си изкарват прехраната, като следят за сигурността по плажовете. Едни годишно упражняват тази професия от април до октомври, а други по два месеца, само през юли и август. Именно през най-горещите месеци на годината концесионерите и наемателите на плажове са задължени да осигурят водно спасяване на своите морски плажове.

А след това? Какво правят спасителите? Отговор на този въпрос днес търсим от един голям плаж по Черноморието ни, който може да бъде добър пример за картината относно кадрите по другите плажни ивици. Отиваме във ваканционно селище „Албена“, където разговаряме със Стоян Вълчев – ръководител на спасителите.

В София започнаха курсове по приготвяне на китайска храна

През Сезон 2019 на работа са били назначени 74 души – 69 мъже и 5 жени. Те обезпечили сигурността на плажовете „Албена“ и „Батовски“. 15 от спасителите са с висше образование (5 педагози), 21 студенти, а останалите със средно образование. Средната възраст е 47-48 години. През този сезон най-младият е на 18 години, а най-възрастният е Стефан Минчев на 74 години, който е бил на пост №15 до хотел „Боряна“.

Плажът в Албена през август

175 туристи са били спасени от удавяне в Албена тази година

Докато са били на работа в Албена са получавали не по-малко от 1 200 лева месечно. Отделно компанията им давала ваучери и е осигурявала настаняване за тези, които живеят далече. Другите получават безплатен транспорт до дома си в Добрич или Варна. Тази година освен спасителите са имали не само обяд, но и вечеря заради дългите летни работни дни. След края на сезона всеки поема по своя път и така до пролетта. Петима от групата се занимава с лично земеделие, петима с търговия, трима са военни пенсионери, четирима са професионални рибари, трима са строители.

Басейнът в Кранево се напълни с жадни за аква зумба (снимки)

Петима заминават по зимните курорти, където са спасители на закрити басейни. Десетима от морските кадри отиват в чужбина, за да препечелят някой лев, двама са моряци, а трима карат такси. Това са най-често срещаните професии и сред спасителите на плажовете Златни пясъци и Слънчев бряг, установи репортерска проверка на BGtourism.BG.

Сподели публикацията