Slide
Slide

София. Асоциация на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) изразява сериозно безпокойство по повод предложеното заличаване от текста в точка 19 от проекто-препоръката на Съвета, според която „където е възможно, опцията за подлагане на COVID-19 тестване вместо карантиниране трябва да бъде предпочитаният вариант.“

От организацията се обърнаха от името на членовете на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА в  контекста на Предложение за препоръка на Съвета относно координиран подход за ограничаване на свободното движение в отговор на пандемията от COVID-19.

Карантинните мерки имат разрушителен ефект върху трансграничните пътувания и унищожават шансовете за възстановяване на транспортния и туристическия сектор.

Карантините не са необходими и трябва да бъдат заменени с тестване при отпътуване въз основа на съгласуван протокол за тестване на ЕС.

В приложение,  АБТТА изпраща призива на основните професионални организации в сектора на туризма и пътуванията за разработване на протокол за тестване, съвместна позицията на ACI Europe, A4E и IATA, които официално бяха подкрепени от Европейската чадърна организация на Европейските туроператорски асоциации, ЕСТAA,  АБТТА и от редица други туристически организации.

Организацията призовава за връщане на горния текст  и допълването му със следното изречение за авиацията:

Съществуващите насоки на EASA / ECDC за авиационни мерки за безопасност на здравето трябва да бъдат допълнени с насоки за тестване на пътници за пътуване по въздух.“

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията