Slide
Slide
Как оценявате възможностите за развитие на летния сезон в България?

– Германия е предпочитан  туристически пазар за България.  Преди коронакризата повече от 1 милион германски гости са посетили страната ни, богата на природни и културни богатства, с 400 км златни пясъчни плажове, планини за ски и възможности за туризъм.  През лятото и през ски сезона идват много гости и от съседните страни.  За щастие и след май 2020 г. заедно с лидерите в туризма като Румъния и Гърция,  България  винаги е била и сега е рай в Европа за почиващите, които искат да релаксират без ограничения. Мерките за осигуряване безопасността на почиващите работят и се спазват, обстановката се следи в реално време и при необходимост се актуализира.  Идеалната комбинация от релакс, забавление и безопасност прави България особено привлекателна туристическа дестинация.  Друг аргумент в полза на пътуването до България е, че услугите тук са все още на достъпни цени и това прави ваканцията забавна. Тъй като има много нови полети , а и съотношението цена-качество е важен аргумент при вземане на решение за резервация, ние се надяваме на страхотен сезон.

Мотивацията за пътуване на немските гости до България е ненадмината. Интересът и популярността на Черноморието с многото големи хотелски комплекси и нови инвестиции, атракции в аквапарковете, спортни съоръжения и с пъстрия нощен живот расте. Страната ни все още има много възможности, които трябва да бъдат открити, като наскоро реновираните и ултрамодерните, елегантни нови сгради в 5-звездните хотели със собствени термални извори и големи СПА възможности. Предлагаме отлични оферти за здраве и уелнес и спортни зони. Сигурен съм, че тези, които опознаят България извън сезона, ще бъдат много приятно изненадани от туристическия пазар.

С какво се гордеете особено и какво стоеше на дневен ред, когато наскоро посетихте Германия?

България е богата на културни и исторически забележителности, които се надяваме да бъдат посетени и оценени от повече гости.  Страната ни е на второ място след Исландия по минерални извори и термална вода. Българската СПА асоциация има сключен договор с Германската здравноосигурителна асоциация и ние се стремим да направим тази здравна оферта още по-позната сред здравноосигурителните компании и лекуващите се туристи.  Тези теми бяха обсъдени и по време на посещението ми в Германия преди няколко седмици с г-жа Клаудия Мюлер, комисар по туризма на федералното правителство. Част от програмата на нашата делегация беше кръгла маса с представители на туристическия бранш в Германия, на която представихме кампанията на Министерството на туризма, която се излъчва по телевизиите RTL, VOX, NTV и NITRO. Проведоха се дискусии за сътрудничество с немски туроператори.  Туристическият бранш се интересува от възможностите за комбиниран продукт в България – съчетаването на две или повече форми на туризъм, което е напълно осъществимо у нас.

– Това преоткриване на България като зелена и устойчива дестинация ли е?

– В Европа има нови културни и поклоннически маршрути, като Sultan weg (Султанската пътека) за туризъм и колоездене.  Идеята за основаването идва от планинско село в Родопите.  Тук можете да изживеете гарантирано автентичната България с природа, култура, най-добрата й кухня и много традиции.

Младите хора търсят адреналин и това е, което можете да намерите на брега при плаване с каяк, където също се иска издръжливост.  Морският бриз, приятното парещо слънце и вълните правят морския каяк това, което е – предизвикателно, но освобождаващо изживяване, докато същевременно наблюдавате невероятната крайбрежна природа.

Когато сте в района на Калиакра, през един дълъг спортен ден е задължително да опитате вкусно приготвените, пресни, екологично чисти черноморски миди, които се отглеждат там. Разходката с корабче по река Камчия на северното Черноморие предлага необикновено преживяване и се помни като приключение през лятната ваканция.  Изживейте емоцията, докато лодките плават между лиановите растения, величествените дървета, мътната вода и се почувствайте като герои, участващи във филм – едно такова пътуване с лодка е релаксиращо и енергизиращо.

Каква е Вашата лична цел, за да превърнете България в атрактивна туристическа дестинация в Германия през следващите няколко години?

– Моята лична цел е да популяризирам повече възможности за отдих в България – не само красивия крайбрежен пейзаж с все по-атрактивни и висококачествени съоръжения и атракции на Черно море, но и планините за туризъм и ски, лечебните минерални води и активния туризъм в недокосната среда с едни от най-големите смърчови гори в Европа, както и културните ценности на траките, а и от византийския период. Също така и вкусната храна. Страната ни е известна като овощна и зеленчукова градина на Европа, предлагаме много различни видове ястия и отлични вина за гурме гостите, разбира се.  Плавателният участък на река Дунав все още има голям потенциал за любителите на природата и водата, за гостите на круизи.  Сигурността на туристите е един от основните фактори, които бих искал да подчертая, които идеално допълват престоя на немските туристи в България.  Работим активно за утвърждаването на България като предпочитана целогодишна туристическа дестинация на Балканите – безопасно и спокойно място за нови преживявания и ваканции.

Източник – ГБИТ. Интервюто е публикувано в немски печатни и онлайн издания, като част от рекламната кампания на дестинация България.

Сподели публикацията