Снимка bgtourism.bg
Slide
Slide

Добрич. Опашката от безработни става все по-дълга в Добрич – градът, в който министърът на труда и социалната политика в третото правителство на Бойко Борисов – Деница Сачева, е живяла и израснала, видя репортер на bgtourism.bg. Сачева е родена в София, но е завършила средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев“ в гр. Добрич. След това завършва Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Сачева обогатява своята биография, като изучава и завършва бакалавър по „Социална педагогика“ в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград, където придобива и своите познания и страст към социалната сфера. Магистър е по „Здравен мениджмънт“ в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Впоследствие завършва Магистър (Cum Laude) по „Връзки с обществеността“ във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Туристическият бранш счита, че мярката на правителството „60:40“, с която държавата поема 60 на сто от заплатата на работещите, е напълно неадекватна към бизнеса и в частност към сектора при положение, че хотелите и ресторантите не работят и няма откъде да осигурят останалите 40 на сто от възнагражденията.

В петък голяма опашка се извиваше пред Бюрото по труда в Добрич, тя става все по-дълга през последните дни. Същата бе ситуацията във Варна, София и другите градове в страната. Десетки хиляди българи вече са без работа.

Опашка пред Бюрото по труда до Бизнес парк София, снимка Добринка Янакиева
Варна, снимка Александър Тодоров

Масово хотелиерите са затворили своите обекти. Първоначално едни от тях са пуснали своите служители в платен отпуск, но предвид продължителността на извънредното положение, те са пресметнали, че икономически е по-добре временно да изпратят персонала си на Бюрото по труда предвид липсата на приходи. Едни засега са в готовност да затворят обектите си до 1 май, други до 1 юни, научи bgtourism.bg. Всичко зависи от разпространението на коронавируса и мерките, които Националния оперативен щаб обявява. На този етап сектор „Туризъм“ категорично ги подкрепя, за да запази здравето на своите служители, гости и партньори. „Готови сме веднага да върнем служителите си на работа, след като отворим хотелите“, споделиха хотелиери.

В сутрешния блок на Нова телевизия днес Сачева призова хората, останали без работа заради кризата, да не се струпват пред бюрата по труда, а да подават документите си за кандидатстване за помощи онлайн или по пощата. В следващите седмици ще бъдат разкрити и допълнителни офиси в общините. От началото на извънредното положение регистрираните безработни у нас вече са 40 000. 

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията