Slide
Slide

Стара Загора. Министърът на туризма д-р Илин Димитров откри XIII работна среща между туристическия бизнес и местната власт, която се провежда в Стара Загора. Темата на срещата, организирана от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Община Стара Загора, е „Преосмислен туризъм“. Форумът ще продължи два дни и има за цел да обедини общите усилия на местна власт и туристическия бизнес за стимулиране и развиване на бранша.

„Такъв тип срещи трябва да бъдат уважавани, те са полезни за всички страни. Данните са красноречиви и показват, че градският туризъм, особено в градове с много и разнообразни събития, се възстановява по-бързо и устойчиво. Факт е, че Стара Загора е пример, задминал нива от 2019 г., което е показателно за една добра и усилена работа в правилната посока“, сподели д-р Димитров пред медиите.

Министър Димитров представи подготвените от екипа на Министерството на туризма мерки, които са критично важни и са свързани с Бюджет 2023 и пакета данъчни закони в рамките на предстоящата бюджетна процедура – запазване на ДДС от 9%, значително по-високия бюджет от 100 млн. лв. за национална реклама и утвърждаване на разпознаваем бранд България, таван на цените на горивата за зимата и идеята за 300 млн. лв. за ваучери за туризъм. Той съобщи също, че министерството е изпратило писмо до Европейската комисия, с което поставя въпроса за възможността туроператорите да бъдат подкрепени чрез нова мярка по подобие на мярката, популярна като „35 евро на седалка“. Надяваме се да добавим и подобно субсидиране за автобусните пътувания, допълни министърът.

Димитров отбеляза, че бюджетът на България е 18 млн. лв.  – 6 млн. лв. от тях са за участия в изложения и отбеляза: „Българският туризмът е невероятен бранш. Pазвива се и без реклама“.

Илин Димитров посочи 4 важни предложения, които Министерството на туризма ще внесе в НС

В първия работен панел, посветен на ролите и отговорностите на държавата, местната власт, бизнеса и науката за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен национален туристически продукт, взе участие заместник-министър Мариела Модева. Тя коментира концепцията за преосмисления туризъм с фокус към бъдещето и какъв туристически продукт искаме за дестинация България, за да бъде добре позиционирана и разпознаваема.

На откриването на форума присъства Милена Желева – зам.-кмет на Стара Загора.
„Благодаря на управителния съвет на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, както и на членовете на АБТТА, че избраха именно нашия град да бъде домакин на годишната среща. За мен е важно да чуя днес туроператорите и агентите и да разбера с какво ние можем да им бъдем полезни и да върви още по-ползотворно общата ни работа.
Дестинация Стара Загора предлага разнообразни възможности и съм убедена, че има какво да надграждаме заедно. Преживяхме две трудни години, но това ни даде допълнителен стимул“, каза Желева. От думите ѝ стана ясно, че градът отчита възвръщане на броя резервирани нощувки от 2019 година, което е успех и слага Стара Загора на челни места в статистиката. Тя представи и подробности за откритата находка от Регионалния исторически музей – куполна гробница от периода на Августа Траяна, която е нова перла в короната на културно-историческото наследство, което привлича туристи в региона.

Приветствие към домакините и благодарност за добрата колаборация изказа д-р Даниела Стоева, зам.-председател на АБТТА.

„Тазгодишното мото „Преосмислен туризъм“ е апел за рестарт на туризма, но трансформиран и с отношение към детайлите. Целта на нашата среща в Стара Загора е да говорим за общ продукт, разпознаваем и позициониран. Поводът Стара Загора да е домакин на годишната ни среща е и празникът на града.“, допълни д-р Стоева.

„Идеята за форума стартира през 2012 година, основната ни цел бе да имаме съдействие за развитие на икономическата дейност на българските туроператори и агенти, както и за устойчивото развитие на туризма в България. Контактът и диалогът с местната власт са определящи и помагат както на дейността на туроператорите, така и на развитието на туристическия потенциал на общините. Тази година даваме фокус на нов модул – реализираме творческа работилница „Дизайн на преживяванията“. Туризмът не е продажба само на продукт, той съдържа много компоненти. Туризмът е усещане“, обобщи Димитрина Горанова, председател на УС АБТТА.

След пресконференцията пред старозагорските медии и колегите им от специализирани издания за туризъм, бе дадено началото на двудневното събитие, което е събрало в Стара Загора близо 30 представители на местната власт в България, както и 20 от страна на туристическия сектор. Те ще обсъждат разнообразни теми за модерно и устойчиво туристическо развитие. Участниците в срещата ще посетят Държавна опера, Музея на религиите, Художествената галерия, Музей „Неолитни жилища“, Зоопарка и други локации в района на Стара Загора.

В края на деня туроператорите посетиха Държавната опера в Стара Загора
Сподели публикацията