Slide
Slide

София. Ще работя за утвърждаване на България като целогодишна туристическа дестинация и именно нашите къщи за гости са много подходящи и за посещения и почивка през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на работна среща с Петър Иванов и Лиляна Куцарова – представители на Асоциацията на къщите за гости в България.

В момента потребителите имат голям интерес именно към малките хотели и къщите за гости и според информацията ни в планините тези места са със 100% заетост, посочи министър Николова. Тя съобщи още, че според данните от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) има 3295 къщи за гости с активни профили в системата. От тях 2517 са подавали информация към ЕСТИ при настаняване на туристи. В останалите 778 къщи за гости не е имало посетители. Причините за  това може да са различни – временно затваряне поради сезонност, липса на туристи поради COVID 19, поясни министърът.

Представителите на асоциацията коментираха, че се надяват държавата да ги подкрепи в популяризирането на техните продукти и услуги. На срещата те посочиха, че е необходима подкрепа за бранша за намаляване на административната тежест и премахване на някои изисквания, които са неприложими вече.

Вицепремиерът Николова посочи, че е необходимо да се търсят иновативни начини за реклама и привличане на посетители. Тя подчерта, че съчетаването на няколко вида туристически продукта ще подпомогне допълнително за нарастването на интереса към посещенията на къщите за гости.

Пътуващ репортер на bgtourism.bg обикаля света, през септември започва новата ни рубрика „Пътуване между редовете“

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията