Летище София, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Надяваме се британските власти да премахнат ограниченията за български граждани при влизане на територията на Обединеното кралство, както и да отпадне карантината за почиващите в България британски туристи при завръщането им, тъй като Великобритания е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на работна среща с Лин Чарлз, временно управляващ посолството на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия у нас.

Министър Николова изтъкна, че в условията на продължаваща пандемия от коронавирус правителството полага сериозни усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на туристическия сезон. „Прилагаме всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички туристи“, категорична бе тя.

Вицепремиерът информира също, че от 16 юли 2020 г. отпадна 14-дневната карантина за британски граждани, влизащи на територията на България, а от 27 юли 2020 г. бе премахнато и  изискването за представяне на отрицателен PCR тест. В тази връзка министър Николова изрази надежда, че в най-скоро време няма да има ограничения и за пътуващите от България към Великобритания.

В Турция хотелите няма да затварят, дори да се установят случаи на коронавирус

Г-жа Чарлз благодари за срещата и съобщи, че британските туристи обичат България, но към момента всичко е в ръцете на британското правителство, което определя положителния списък с държави, за които няма карантина или други допълнителни ограничения.

По време на срещата министър Николова и г-жа Чарлз единодушно се съгласиха, че не може заради един случай в Банско да се прави извод, че британските туристи не искат да идват в България. „Този случай по никакъв начин не е показателен за нашите отношения“, бе категорична г-жа Лин Чарлз. И добави, че традиционно към България пътуват не само туристи, но и много хора, които имат имоти тук.

Министър Николова заяви още, че въпреки продължаващата пандемия от короновирус, Министерството на туризма работи в посока безпроблемното протичане на зимен туристически сезон 2020/21 г., за да можем да посрещнем британските ни гости, които все повече предпочитат България като туристическа дестинация за ски туризъм.

Пътуващ репортер на bgtourism.bg обикаля света, през септември започва новата ни рубрика „Пътуване между редовете“

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията