снимка Давид Сукнаров, bgtourism.bg
Slide
Slide

Созопол. Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев разпореди проверка на документацията около разрешителното за строеж на четириетажната постройка, която според РДНСК –Бургас е подпорна стена, чиято цел е да предпази плажа в защитената местност от активизирало се свлачище.

„Ако се установят нарушения ние ще сезираме компетентните институции. Не трябва да има нищо скрито-покрито. Хората трябва да знаят дали нещата са станали законно, дали е имало завоалирани нюанси или контекст“, обясни кметът Янакиев.

Одобрението за строеж е издадено през 2018 г. от тогавашния главен архитект на морската община Светлозар Рашков по време на мандата на бившия кмет Панайот Рейзи. Според природозащитници свлачището е създадено умишлено, за да бъде изградена такава стена, която да даде шанс за строеж.

„Исторически това място беше една от големите колонии на обикновен пчелояд и брегова лястовица по нашето Черноморие. Естествено, тези птици вече никога повече няма да гнездят тук и да бъдат част от тази екосистема“, каза Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“.

Природозащитници и местни жители настояват проверка да бъде извършена и от прокуратурата.

Давид Сукнаров

Кореспондент на bgtourism.bg

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията