Снимка Община Баните
Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Павлин Белчев – кмет на община Баните


Предстои празника на Община Баните, който ще бъде от 5 до 7 май – каква програма ще предложите на местните жители и гости на града?

 – Първо бих искал да кажа, че този празник е дългоочакван от всички хора, които са свързани с Баните по един или друг начин – както за жителите, така и за техните близки, приятели и познати, които в годините са преоткрили Баните като чудесно място за почивка и туризъм. Последните пандемични години не ни позволиха да го отпразнуваме подобаващо, затова тази година сме решили да се постараем двойно, така че да зарадваме и обхванем интересите и различните вкусове и предпочитания на местните хора и гостите ни. Организирали сме разнообразна музикална, културна и спортно-развлекателна програма в периода от 5-ти до 7-ми май, която да даде възможност на деца, тийнейджъри, и хора от различна възраст и с най-различен вкус да се насладят на празничните дни. Подробна програма може да откриете в новия ни туристически сайт – https://visitbanite.bg/ и във фейсбук групите ни.

Родопчаните са гостоприемни хора и сме сметнали за необходимо да организираме такава програмата, която да им даде самочувствие, за да може смело и гордо да посрещнат децата и внуците си, техни приятели и близки и да могат да им осигурят запомнящ се престой. Смятам, че и гостите на общината ще оценят, нашите усилия да си поставяме по-високи цели в организацията на събитията и това да носи по-голяма удовлетвореност на туристите ни. Заложили сме на връзката между традиционното и новото, модерното, но и вече утвърденото в музикален аспект. И с това се надявам не просто да сме разнообразили програмата, но да сме я направили привлекателна и за тези, които посещават празника години наред, и за хората, които преди това не са били никога тук. Празникът е чудесен повод да ни посетят и да преоткрият община Баните като място, което може да даде много възможности за задоволяване на потенциално повече вкусове и предпочитания.

 —Какъв е потенциалът и кои са най-големите предимства на община Баните като туристическа дестинация?

-Приоритет в развитието на нашата община през последните години е реставрацията и обособяването на туристически обекти, популяризиране на туристическите дадености на региона, подобряване на инфраструктурата и поддържане на чиста и безопасна околна среда. Новият туристически портал на общината https://visitbanite.bg/ обобщава целия пакет от възможности за туристическо настаняване и позитивни преживявания в региона.

Наличието на термален извор с висок дебитен и лечебен потенциал и функционираща „Специализирана болница за рехабилитация – Национален комплекс“ ЕАД, която разполага със значителна леглова база, добре оборудвани кабинети по лечебна физкултура, физиотерапевтични апарати, питейна зала, естествени инхалации и др., несъмнено са не само предимство за община Баните, но и предпоставка за разгръщане на туристическия потенциал на целия Родопски регион.  

Има ли интерес от страна на инвеститори, които желаят да развиват туризъм в Община Баните? Какви проекти да очакваме да бъдат реализирани в близките години?

-През последната година се наблюдава засилване на интереса от различни инвеститори, два от които смятам, че са доста големи за мащабите на нашата община. Български инвеститор ще изгражда балнеохотел със спа и плувен басейн, като размерът на инвестицията е в размер на 7 милиона лева с 200 места за настаняване. Чуждестранен инвеститор ще изгражда хотел и аквапарк. Планирана е инвестиция в размер на 8 милиона лева със 100 места за настаняване.

Все още живеем в условията на световната пандемия, която нанесе много тежки и непрежалими загуби на Вашето семейство. Как върви възстановяването на нормалния живот в общината и какви мерки са взети срещу разпространението но коронавируса и за съхраняване на здравето на местното население и гости на града?

-Това, което пандемията ни отне не може да бъде върнато за съжаление. Затова се старая и през личния си пример да показвам на хората позитивизъм и вярвам, че това е начина, по който можем по- бързо да преминаваме през трудностите в различен аспект. Разбира се, загубите на всеки човек са го белязали, но когато не можем да променяме събития, ни остава възможността да се стараем да бъдем по- добри и по-всеотдайни и в личен и в професионален план. Знам, че човешките постъпки се помнят повече от сърцата на хората, затова се старая усилията ми да бъдат максимално реализирани в действия. Възстановяването във всичките му аспекти започва от всеки един от нас по отделно- личната отговорност и превенцията са първите стъпки като пример. Смятам, че станахме по-отговорни за себе си и другите около нас. Местното население бе много бързо информирано за ваксинацията и личните лекари работиха непрестанно в посока повече хора да вземат информирано решение за себе си. Сега сме в очакване на туристическия сезон и смятам, че местните хотелиери също добре прилагат необходимите превантивни мерки, което ще им даде сигурност в тяхната предпазливост, за да продължат да прилагат час от тях и в следващите месеци. Тук е моментът да благодаря на всеки, който е допринесъл за добрата и спокойна среда в тези месеци и години и на лекарите, които са на разположение непрестанно. Мисля, че освен здрави физически, е важно да бъдем здрави и ментално, затова се надявам и празничните дни покрай Гергьовден да помогнат на хората в емоционален план да възвърнат настроението и позитивизма си. Да станат отново жизнени и готови да посрещат гости в следващите няколко месеца, а защо не и целогодишно. Смятам, че всеки се чувства по-добре и спокоен, когато е ангажиран. Затова приканвам всеки да намери своя начин да върне ежедневието си в нормалната му форма.

Ковид-19 отличи необходимостта от по-сериозна превенция и профилактика на здравето на населението. Това накара ли много хора да преоткрият Община Баните като балнеокурорт, който има специално място на картата на здравния туризъм?

 -Баните винаги е бил обект на голям интерес във връзка с ползите от минералната вода и рехабилитацията, която провеждаме тук. В комбинация с чистия въздух, добра и чиста храна, сърцати хора, смятам, че има много по-голям потенциал за развитие. Освен Болницата по рехабилитация, разполагаме с хотели и къщи за гости, които също предлагат възможности за ползване на минерална вода и различен тип процедури. Богатството, с което разполагаме като природен ресурс е уникално и вярвам, че хората осъзнават това. Смятам, че имаме възможности да предложим и туристически маршрути, тъй като за не малка част от хората активната почивка е предпочитана. Населените места в общината ни са чудесни за разходки и посещения, така че работим в посока да запознаем все повече хора с тези възможности. Алтернативният, селският и балнео-туризъм са в основата на нашите усилия за популяризиране на община Баните.

Какви краткосрочни и дългосрочни цели си поставяте за развитието на региона?

Икономически подем посредством развитие на традиционните отрасли и туризма в условията на съхранена околна среда е първата стратегическа цел, която си поставя нашата община. Осигуряването на икономическа стабилност и просперитет следва да доведе до повишаване стандарта на живот в общината, което от своя страна е предпоставка за задържане на населението и смекчаване на негативните демографски процеси в целия регион.

Инфраструктурното развитие на общината несъмнено също ще окаже позитивно влияние върху икономиката на целия регион, затова е приоритетна цел за нас. Подобряване на инфраструктурните компоненти в отделните населени месата, сред които улична мрежа, водоснабдителна и канализационна инфраструктура, осветителна мрежа, културна, образователна и транспортна инфраструктури, както и подобряване на свързаността между отделните селища, са насочени именно към постигането на тази цел.

 –Какво ще пожелаете на жителите на Община Баните и на своите сънародници?

-Пожелавам на всички да бъдат преди всичко здрави. Повече позитивни и усмихнати. Задружни, упорити и идейни. И да продължават да помагат на община Баните като я посещават, препоръчват, обичат.

Сподели публикацията