Slide
Slide

София. Започва същинската работа по изготвянето на новия Закон за туризма, съобщи председателят на Комисията по туризъм към НС Илин Димитров.

“Това е много сериозен и мащабен проект, който ще отнеме огромна част от енергията ми, но ще помогне за създаването на устойчив фундамент за развитието на бранша, посочи той.

Организацията по сформирането на работните групи за изготвянето на нов Закон за туризма е на своята финална права. Същинската работа за обсъждане на специфичните нужди на представителите на туристическия сектор тепърва предстои, но стартът е близо, добави депутатът и уточни какво предстои.

Предстои да бъде направен дълбочинен разрез на реалностите и да се посочат слабите места на действащия сега нормативен акт, както и да бъдат изготвени конкретните предложения, които ще го оздравят и които да залегнат в един нов, хармоничен и работещ съвременен Закон за туризма.

Около 300 експерти от почти всички представени организации и различни фирми, заедно с експерти и на Министерството на туризма, ще се събират в рамките на следните работни групи (само условно разделени, в стремеж за повече прецизност и оптимално фокусиране на процеса) :
1. Хотелиери;
2. Ресторантьори;
3. Туроператори и туристически агенти;
4. Планински водачи, екскурзоводи, аниматори, хижари;
5. Управление на собствеността;
6. Обучение и образование в туризма;
7. Кадрова политика и мерки за запазване на работещите в сектора;
8. Маркетинг, реклама, дигитализация и търговски представителства.

Поради големия брой участници, основната част от работата ще премине в хибриден и онлайн формат.

“Това е безпрецедентно обединение на бранша, който заедно с представителите на държавата, иска и полага усилия да създаде нова нормативна база, на която да стъпим в името на каузата да развиваме устойчив туризъм, съхранил красотата, гостоприемството и уникалния облик на България”, допълни Димитров.

Сподели публикацията