Slide
Slide

София. Това е новият пакет от законодателни промени за подпомагане на туристическия бранш, които народните представители от ВМРО внасят днес в деловодството на Народното събрание. Мерките са част от целия пакет предложен от заместник министър-председателя, министър на отбраната и председател на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов за подпомагане на най-засегнатите сектори от българската икономика. Законопроектите са и част от стъпките на инициативата на Каракачанов „Българско лято 2020“, които обхващат не само туризма, но и земеделието. Целта на инициативата е да дадем възможност сънародниците ни да получат добър, привлекателен пакет за почивка в родината ни, като по този начин ще насърчим използването на продукти, създадени от българи за българи.

Туризмът е и начин да подадем ръка на родните производители на хранителни продукти, вина, зеленчуци и плодове, с които сме известни като качество по целия свят.

Днес е време целият ни народ да се обърне към българската земя и българските продукти, към българската природа и българските курорти. Солидарността е много важна. Ако не си помогнем сами, няма кой да ни помогне.

Тези мерки, заедно с внесените миналата седмица, които предвиждат ваучери за почивка на територията на страната на всички осигурени лица, пенсионери и учащи се в размер на 100 лв., са стъпките, които могат да спасят най-засегнатите браншове в България.

Пълният пакет ще бъде представен на коалиционните ни партньори на политическия съвет, който ще се състои утре, 05 май (вторник).

А ето и предложенията: В Закона за данък върху добавената стойност предлагаме да бъде въведена намалена ставка на данъка от 9% върху добавената стойност и за предоставяните ресторантьорски услуги в допълнение към досега прилаганата 9% ставка за настаняване, предоставяно в хотели и други подобни заведения. Предлага се намалената ставка да обхване и кетъринг услугите поради близкия им характер с ресторантьорските услуги.

Предлага се и намалената ставка, приложима за ресторантьорските и кетъринг услуги първоначално за период от 2 години – до 31 декември 2021 – да бъде в размер на 5% с цел още по-бързо възстановяване на бранша и ограничаване на последиците от COVID-19.

В Закона за мерките действията по време на извънредното положение предлагаме Министерството на туризма да предоставя на туроператорите, които извършват чартърни полети до България, държавна субсидия в размер на 6 000 евро за всеки полет в срок от две години от отмяна на извънредното положение, обявено с този закон.

В Закона за чужденците в Република България искаме улеснен режим за издаване на виза за краткосрочно пребиваване с валидност и разрешен срок за пребиваване до 30 дни. Такава да може да бъде издадена на чужденец, когато целта на пътуването е ползване на туристическа услуга на територията на Република България.

Припомняме, че ВМРО проведе поредица от срещи с представители на организациите от сектор „Туризъм“ с цел обхващане на всички възможности за подпомагане и спасяване на бранша.

Прилагаме отново и целия пакет от мерки, който предложихме за сектор „Туризъм“:

1. Секторен подход и специална политика за туристическия бранш. Възможност за разсрочване или мораториум по кредити до октомври 2021 г.

2. Осигуряване на безплатен ваучер по оперативните програми или от финансовата помощ на ЕС на всеки български гражданин на стойност от поне 100 лв. за ползване на туристически услуги в страната до края на 2020 и 2021 г. Ваучерът да може да се ползва в хотел, туристическа агенция или ресторанти.

3. Масирана кампания „Българско лято“ за насочване на сънародниците ни, а и граждани на съседните страни, към родните курорти и спасяване на туристическия сезон.

4. Държавата да поеме 30% от стойността на чартърните полети, които да осигурят чужди туристи в българските курорти. Общата сума да бъде в размер до 100 млн. лв., които ще се върнат поне десетократно в бюджета. Такива вече разработват други туристически дестинации като Гърция, Турция, Хърватия, Испания.

5. Премахването на визите и таксите за тях за туристите от Русия. Мерките за туризма ще осигурят допълнителен пряк ефект върху селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост и транспорта.

6. Намаление на ДДС в туризма на 5% до края на годината.

Очаквайте най-новите, най-актуалните, най-атрактивните предложения за ваканция в България през 2020 година.

Онлайн туристическото изложение „Резервирай в България“ ще се проведе в сайта bgtourism.bg и във фейсбук страницата facebook.com/bgtourism.bg на 8, 9 и 10 май 2020 г.

Участниците в първото издание ни дават самочувствието да предложим най-добрите оферти и дестинации за безопасна почивка в България!

#ОстанетеСиВкъщи и „ИзберетеВаканциявБългария

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията