Slide
Slide

София. Марияна Николова проведе работни срещи с посланиците на Великобритания и Германия в България. От изключително значение е да положим необходимите усилия да бъдат премахнати ограниченията за туристически пътувания между България и Великобритания. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Двете страни положиха огромни усилия в превенцията на разпространението на COVID-19, които имаха реален резултат, и вярвам, че премахването на ограниченията за пътуване е напълно възможно и от взаимна полза, каза министър Николова. И уточни, че към днешна дата и България, и Великобритания са въвели задължително представяне на отрицателен PCR тест, като британската страна налага и задължителна 10-дневна карантина.

Пампорово поздрави по оригинален начин гостите си за 3 март

Вицепремиерът коментира, че Обединеното кралство е приоритетен туристически пазар и партньор на България. Тя добави още, че в условията на продължаващата пандемия от коронавирус правителството полага усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на летния сезон. Прилагаме всички необходими мерки, които да гарантират сигурността и здравето на всички гости, бе категорична тя.

По думите ѝ местните здравни власти и Министерството на туризма са приложили необходимите мерки по българските курорти и туристически дестинации за почивка и пътувания без риск от заразяване с COVID-19 за посетителите. Във всички хотели, ресторанти и други обекти в зимните ни ски курорти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19, като всеки сигнал, свързан с тяхното нарушаване, своевременно се проверява, съобщи министър Николова.

Пампорово – националното зимно съкровище, с което всички българи се гордеем (снимки+видео)

По време на разговора вицепремиерът наблегна на факта, че към днешна дата е в ход масово имунизиране на българското население, а Министерството на туризма насърчава приоритетното ваксиниране на работещите в туристическия сектор с цел повишаване сигурността както на туристите и на работещите в бранша.

От своя страна Н. Пр. Роб Диксън коментира, че с напредъка на процеса по ваксинация в един момент ще стане възможно вдигането на ограниченията за туризма. Той поясни какви са рестрикциите към момента и добави, че правителството е заложило много ясен график за вдигане на забраните както във вътрешен план, така и в международен. Засега планът е, че най-рано могат да бъдат премахнати ограниченията през месец май, уточни още посланикът. Роб Диксън каза още, че Великобритания не е започнала да договаря индивидуално с други държави отпадането на рестрикциите за пътувания. Нашите цели с Вас са еднакви, а именно да възстановим туристопотока. С нетърпение очакваме момента, когато британските туристи ще се радват на хубавото слънце в България, заключи той.

Марияна Николова разговаря и с Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик наГермания в България. България и Германия имат традиционно отлични двустранни отношения и за нас тя е приоритетен целеви туристически пазар и партньор на България, заяви вицепремиерът. Тя информира, че според статистиката през 2019 г. броят на германските туристи, посетили България, надвишава 760 хил., като нивата на посещенията през последните години са приблизително еднакво високи. Тази устойчива тенденция показва, че последните години германските граждани избират България като дестинация за туризъм, разпознавайки голямото разнообразие и качества на българския туристически продукт, поясни министър Николова. Германските туристи традиционно асоциират България с лято, море, обиколни пътувания, културен туризъм и посещават страната предимно през лятната си ваканция.

За предстоящия летен туристически сезон у нас, в условията на продължаващата пандемия от коронавирус, правителството полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемното му протичане, подчерта вицепремиерът. И увери, че се прилагат всички необходими мерки, за да се гарантират сигурността и здравето на всички туристи.

Понастоящем и България, и Германия са въвели задължително представяне на отрицателен PCR тест, като страната ни е обявена за рискова, посочи министър Николова. По думите ѝ нашите две страни е добре да положат необходимите усилия от началото на месец май да бъдат премахнати ограниченията за несъществени – туристически, пътувания. Вярвам, че България скоро ще бъде извадена от списъка с рискови държави и страната ни ще посрещне своите гости от Германия по време тазгодишния летен туристически сезон, заяви вицепремиерът.

Във връзка с пътуванията между двете страни посланик Айххорн коментира, че в рамките на ЕС двете страни работят интензивно относно мерките. При следващия Европейски съвет през месец май ще бъде изведен междинен баланс.

„Мисля, че е добре за нашите страни да продължат да работят заедно и да увеличат темпото на ваксинация, посочи още той. Германия успешно се застъпи за това, всички държави членки на ЕС да се възползват от програмата за ваксинация на ЕС. Това помага особено и на България. Трябва да намерим баланса между нашите надежди и реалната ситуация. Вирусът не следва календара“, посочи още той. По думите му според развитието на ситуацията през май ще видим дали може да се облекчат мерките.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията