Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg
Slide
Slide
Хотел Casa di Fiore SPA & Medical 5* в Кранево
Начало България София ББР с нова програма за 60 млн. лева в подкрепа на туризма...

ББР с нова програма за 60 млн. лева в подкрепа на туризма (снимки+видео)

Министърът на туризма Христо Проданов и Владимир Георгиев - ББР
Slide
Slide
Slide
Slide

Българската банка за развитие и Министерството на туризма подписаха Меморандум за сътрудничество и обявиха нова програма за подкрепа на сектора. Засегнатите от пандемията ресторантьори и хотелиери ще могат да кандидатстват за кредит, като общият размер на програмата е 60 милиона лева. Срокът за връщане ще е четири години.

Министър Проданов: Програмата „Подкрепа за туризма“ ще даде възможност за подобряване на ликвидността на фирмите, така че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно

София. Българската банка за развитие ще осигури директно финансиране на засегнатите от пандемията микро-, малки и средни фирми от хотелиерския и ресторантьорския бранш. Много от тях изпитват сериозни финансови затруднения и опасност от фалит по време на COVID- кризата и не срещат облекчения в условията за банково кредитиране поради висок секторен риск.

За да им осигури по-голям достъп до ликвидност в трудната обстановка, ББР създава нова програма „Подкрепа за туризма“, която ще помогне на хотелиери и ресторантьори, включително стартиращи, да посрещнат своите нужди, да се справят с просрочени задължения и да облекчат текущите си плащания към финансови институции.

Обемът на програмата е 60 млн. лв., като банката ще предложи два продукта – „Ликвидна помощ за ресторантьори“ и „Ликвидна помощ за хотелиери“. Предимството на новите условия е, че осигуряват достъп до финансиране и на фирми в просрочие до 90 дни съгласно ЦКР (до 5% от общия портфейл) и до 60 дни (до 45% от общия портфейл), като бъдат рефинансирани техните задължения. Рефинансираните кредити могат да бъдат разсрочени до 2 години, като се облекчи тежестта на погасителните им вноски.

В рамките на програма „Подкрепа за туризма“ ББР ще предоставя кредитни линии, кредит овърдрафт и стандартен кредит за оборотни средства на хотелиери и ресторантьори, които не са преустановили дейност през 2020 г. и 2021 г. Максималният размер на финансиране се определя спрямо големината на компанията и вида продукт – 500 000 лв. за дружества с персонал до 49 души (или 20% от нетни приходи от продажби за 2019 г.) и 750 000 лв. за дружества с персонал от 50 до 249 души (15% от нетни приходи от продажби за 2019 г.). Максималният размер на кредит овърдрафт е 250 000 лв.

Новата програма за финансиране предлага и удължен срок за стандартен кредит за оборотни средства – 48 месеца. Поставено е и минимално изискване за обезпеченост на главницата. Гратисният период е 18 месеца за хотелиерите и 12 месеца за ресторантьорите.

Подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми от сферата на туризма е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР за периода 2021-2023 г. Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19.

Министър Проданов заяви, че туризмът бе най-тежко засяганият сектор от COVID-19 кризата и поради тази причина много от икономическите сектори се оказаха в изключително трудна ситуация. „Търговските банки, имайки предвид тежкото им положение, се отнасят с недоверие към представителите на туристическия бизнес. Поради тази причина по време на коалиционните преговори с коалиционните партньори решихме да създадем с ББР специален продукт за туристическия бизнес“, уточни той. По думите му продуктът ще даде възможност за подобряване на ликвидността на фирмите, така че те да са по-конкурентоспособни и да работят по-спокойно.

От своя страна министър Лорер каза, че Българската банка за развитие ще продължи да работи с българския бизнес, за да го подкрепя там където наистина има нужда от това.

Изпълнителният директор на ББР Владимир Георгиев уточни, че основният проблем в туризма е липсата на оборотни средства и точно там банката ще се опита да помогне. „Тук е ролята на ББР да се намеси и да подпомогне сектора, който излиза извън рамките на нормалното кредитиране в другите банки“, заключи той.

В края на срещата министър Проданов благодари на ръководството на ББР за конструктивните разговори и за това, че започват да се изпълняват едно по едно предизборните обещания.

Още по темата в репортажа на Нова телевизия

Сподели публикацията