Slide
Slide

Дубай. В края на третия месец от откриването на „Експо 2020 Дубай“ и на календарната година в българския павилион гостуваха интересни изпълнители, представители на различен стил музика.
В началото на месеца младите музиканти от Пловдив – братя Вичеви получиха шанс да покажат своя талант пред международна публика.
Александър и Виктор Вичеви са все още ученици в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, но имат огромен успех при всяко свое участие у нас и в чужбина. Публиката, която слуша техните изпълнения на пиано и ударни инструменти на „Експо 2020 Дубай“, беше очарована от тяхното представяне, а след концерта им на сцена Jubilee братята гостуваха и в телевизионно предаване.

Братя Вичеви в студиото на „Абу Даби ТВ“

След големия интерес към изпълненията на младия гайдар Георги Добрев през ноември, отново изпълнител на гайда радва публиката в българския павилион. В средата на месец декември гостува 30-годишният Мартин Лямов от фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“. Ансамбълът, основан през 1951 година, е един от първите професионални ансамбли за българска народна музика.

Новият брой на списанието на Bgtourism.bg от днес е на световното изложение „Експо 2020“ в Дубай

Мартин Лямов

В края на годината в павилиона гостуваха три български певици, които акапелно изпълняваха народни песни: Цонка Димитрова, Гайтанка Минковска и Румяна Филкова. Те са талантливи изпълнителки от фолклорен ансамбъл „Тракия“, основан още през 1974 г. Ансамбълът съхранява дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди.

Цонка Димитрова, Гайтанка Минковска и Румяна Филкова

Цонка Димитрова е от град Панагюрище. През 1994 година завършва Музикалната гимназия в с. Широка лъка със специалност Народно пеене, а след това – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 2001 година тя е част от Фолклорния ансамбъл „Тракия“, на който по-късно става диригент.
Вече 5 години е изпълнител и на един от най-големите народни хорове в България „Мистерия на българските гласове“.
Гайтанка Минковска е народна певица от Пловдивския край. През 1991 година е приета в Националното училище за народни изкуства в с. Широка лъка, специалност „Народно пеене“. След завършването си постъпва в ансамбъла на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.
Румяна Филкова е от Благоевград и е изпълнител на песни от Пиринската фолклорна област. Завършила е Националното училище за народни изкуства в с. Широка лъка, а след това и висше образование със специалност Инструментално изкуство – народно пеене.
От 2000 г. тя е изпълнител във Фолклорен ансамбъл „Тракия“, работи и като учител по народно пеене.
Предстои интересна втора половина на българското участие на „Експо 2020 Дубай“ с участието на различни таланти – инструменталисти, певци, актьори.
Следете културния календар на българския павилион!

Сподели публикацията