София. 10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от COVID-19. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Павлина Филипова и Емил Абазов, представители на обединение „Бъдеще за туризма“.

„Това, което мога да направя, е 10 милиона лева да претрансформираме от Министерство на икономиката, защото там има такива заложени пари, които да които да отидете и да договорите с министъра на икономиката“, поясни премиерът Борисов пред представителите от туристическото обединение. Министър-председателят отбеляза още, че загубите от туризма в Европа са огромни и посочи, че данните за икономиката са притеснителни.

Марияна Николова

Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август. На срещата присъстваха и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Средствата от 10 милиона лева са инвестиция в българската икономика, съобщи Павлина Филипова от Обединение „Бъдеще за туризма“ на пресконеференция след срещата с Борисов.

Павлина Филипова

Кандидатстването по мярката ще е при облекчен режим и с бързи срокове. Тези пари не са достатъчни, но са глътка въздух за туроператорите, каза министърът на туризма. Помощта за кандидатите може да бъде в размер на не повече от 10% от приходите от предходната година.

Искането ще се подава директно на министерството на туризма, като няма да има възможност да ползват услугите на посредници и консултанти. Министърът на туризма добави, че екскурзоводите не попадат в обхвата на тази мярка, за тях ще се мисли за социална мярка.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК