Враца. Тазгодишните победители от Международен фестивал „Сурва“ в Перник – „Мечкарска група“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1927“ от село Кралев дол, ще са сред официалните участници в Националния фолклорен събор „Леденика“. Участието на атрактивните гости ще започне с факелно шествие, което ще се проведе на 22 юни, а след това ще бъде представена възстановка на традиционен обичай за селото, съобщават организаторите на фестивала във Врачанския Балкан.

„Мечкарската група“ е разделена на две части. Първата включва жених, невяста, кум, кума, музиканти, танцьори, облечени в традиционни национални носии, като към групата влизат и мечка, мечкар и цигани. Втората част е на т. н. група „Звончари” и е ръководена от Войвода. Техните облекла са изработени от кожи, рога и други естествени материали. Неизменим атрибут към костюмите са и звънците и клопотарите, различни по големина и звук, както и дървените геги, изработени от дрен и леска.

Атрактивната „Мечкарска група“ е носител на престижни награди и отличия от фестивали в България и чужбина – Македония, Румъния, Сърбия, Гърция, Словения и други.

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA