Slide
Slide

Златни пясъци. Председателят на Комисията по туризъм към Народното събрание Илин Димитров посети КК „Златни пясъци“, където направи проверка как са устроени настанените там бежанци от Украйна. Той посочи, че е впечатлен от създадената организация в курорта.

“На територията на комплекса се намират над 8 хиляди души. В „Златни пясъци“ посетих над 12 места за настаняване, разговарях лично с над 50 души. Останах изключително приятно изненадан от условията, създадени за бежанците. На практика в комплекса е изградена цяла екосистема, където има лекари, козметици, осигурени перални машини, помещения за игра на деца – хотелите са предоставили анимацията си за целта и мога да кажа, че навсякъде всички са щастливи и спокойни, доколкото това може да се каже за хора, избягали от война”, сподели Димитров.

“Топло е, храната е достатъчна, голяма част от самите бежанци са започнали да работят в кухнята. Едва на 1-2 места имаше забележки относно количеството и че се хранят малко по-различно. Ако мога да обобщя, усещането е, че цари атмосфера на взаимопомощ, на подадена ръка към хора в нужда”, добави той.

Програмата от 40 лв. се явява безпрецедентен акт от страна на държавата, която подкрепя бизнеса в този момент, главно помагайки да си запазят местата работещите в хотелите, помага да се завърти цялото колело след две-три години на трудности и ограничения.

Димитров смята, че това е едно невероятно добро публично-частно партньорство, което дава прекрасни резултати.

“Повечето от бежанците изразяват желание да работят – над 60 на сто от тези, с които разговарях. Голяма част обаче, почти всички от тях искат да се завърнат в родината си, когато тази война свърши. С удовлетворение мога да кажа, че хората, потърсили закрила при нас, са впечатлени и оценяват оказаната им помощ”, каза още Димитров.

Сподели публикацията