Шумен. Пещера „Бисерна“ затваря за посетители през зимния сезон от 1 ноември, съобщиха от Природен парк „Шуменско плато“. Ограничението е въведено, за да се опазят пещерните обитатели – прилепите, по време на зимния им сън. Те изпадат в хибернация за да оцелеят без храна до пролетта. Безпокойството в този период може да стане причина за изчерпване на енергийните им запаси и те да не оцелеят до края на зимата. В пещерата се срещат 14 вида прилепи и в момента сформират зимните си колонии.

Близо 1200 души разгледаха пещера „Бисерна“ от отварянето й за посещение от 2 септември до сега. Интересът през есента към „перлата на Шумен“ беше по-голям отколкото при отварянето през пролетта.

Пещерата ще посреща туристи отново през април средващата година.

Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ запазва настоящия регламент за влизане с предварително записване. Това става на телефоните на Дирекцията и на място в Административния център на Парка. За влизане в пещерата се сформират групи от минимум 8 души. До „Бисерна“ се стига по два пешеходни маршрута, по които са поставени указателни табели.

Следете BGtourism.BG ежедневно, за да сте информирани с новините от света на туризма, икономиката, кулинарията, културата и спорта.

Запознайте се с възможностите за реклама ТУК!