Slide
Slide

Добрич. Жителите на Добрич и гостите на града си пият кафето в лоби бар на хотел, но не подозират, че седят на изключително ценни мебели, които са закупени от замък в района на Бордо.
Става въпрос за кожена гарнитура, която е модел Честърфилд и се отличава с разкошна дърворезба. Изработена е през 19 век специално за собственика й във Франция. Той е живял сам в замъка си и не е давал на никой да сяда върху нея. Единствено прислужницата му е можела само да я почиства,  научи информационна агенция BGtourism.BG. Привилегия да седи върху уникалните мебели е имала единствено котката му. Именно тя е била една от причините, за да се стигне до сделка. Домашният любимец съвсем леко е одраскал кожата на единия фотъойл.
„Новият собственик е голям ценител и естет. Той знае какво купува и е запознат с тази вещ. Днес тази мебел се намира в лоби бара на Парк хотел Изида и много добричлии и гости на града дори не подозират, че си пият кафето на ценни мебели“, сподели за BGtourism.BG Златина Савова, която вече 12 години има магазин за антични мебели Chic de Cru, който се намира на ул. „Адриана Будевска“ 6 в Добрич.

Екологично и революционно! Над 5 600 хотела премахват малките тоалетни принадлежности от баните си

Античните мебели в Парк хотел Изида в Добрич придават специален стил и комфорт.

Тя признава, че чарът на тези мебели е точно в малките дефекти, които разказват историята, а не толкова на кого са били притежание. Преди да бъде пусната в продажба, всяка вещ минава през специална обработка.

Златина Савова

Когато Златина Савова започва да говори за вещите в магазина й, тя винаги го прави с много любов, защото не само познава тяхната история, но и дълбоко е вникнала в душата на мебелите.

Френски шансони, блус и джаз край Фонтаните в Стара Загора

95% от вещите в магазина й са произведени във Франция, има и от Белгия, както и от други държави. Те са придимно стил Луи XIV или рустикален стил, защото са по-възприемчиви за българина.

Празникът на Варна ще бъде отбелязан с богата програма

„Лично аз пазарувам мебелите не е от тържища, не от складове, а от домовете на хората. Цената, на която аз ще закупя мебелите, зависи колко са запазени. В никакъв случай не на второ място е отношението на собственика на тази вещ и какъв сантимент влага в нея. Има вещи, наследени от бабата, майката, и за тях тези вещи имат един по-висок пресантимент.

Те са склонни да се разделят с тази вещ на по-висока цена“, разказва Златина.  У нас тя обзавежда и цели домове, но преди да достави вещите, тя води многократни разговори със своите клиенти, за да разбере нагласите им и да им достави мебелите, които желаят и съответстват на техните виждания. Сред ценните вещи, които клиент е закупувал в Добрич, е съд на Капо ди Монте, произведен през 1854 година.

„Пепеляшка“ пристига на 3 август в „Двореца“ в Балчик

„Българите обичат по-изчистени, по класически неща. От античните мебели по-лесно се възприемат стиловете Луи XIV и Луи XV. Като цяло българския клиент е човек, който е пътувал или е живял в чужбина, той вече се е докоснал до вещи от този стил, познава ги и ги различава.
Оценява ги и знае, че имат своята стойност, че носят  атмосфера и дух, защото всеки един дом обзаведен с тях, изглежда различно и се превръща в уютен дом с много стил. Често обичам да се шегувам и казвам, че мебелите, които си поръчваме и сглобяваме у дома като конструктор – визирам всички плоскости, които пристигат в един кашон и с четири видии сглобяваме, те нямат душа. Аз даже не ги определям като мебели, а като вещи, в които съхраняваме нашия багаж. Домът на всеки един човек трябва да отразява самия него“, поделя Златина Савова.

80-годишна аниматорка впечатлява туристите край Каварна

Тя признава, че потребителят в България е по-консервативно настроен, най-вече това са хората в по-малките градове, като изключва столицата, където положението е различно. Българинът все още няма смелост да се комбинира ултрамодерни мебели със стари и по този начин да придаде един по-специален вид на своя дом. Малко хора се осмеляват да направят това. В малкия град се смята, че у дома всичко трябва да бъде един стил и ако може в един цвят. Трудно е да се причупи това виждане.

Близо 25% ръст на нощувките на чужденци в Добрич

Сред редовните клиенти на магазина в Добрич са чужденци, които имат домове в Североизточна България, както и туристи. Това са хора, които вещите по-лесно могат да докоснат сърцето им и имат сантиментално значение.
Днес все повече добричлии се престрашават да прекрачат прага на магазина за старинни и антични мебели и вещи, който не намира до цветарския магазин, близо до Обредния дом в Добрич, защото разбират, че една вещ може коренно да промени визията на иначе скучния апартамент. И ако всички вещи тук имат богата и интересна история, то не всички струват скъпо, защото в този специален магазин за естети може да се открият и вещи за по 5 лева.

Културен афиш на Община Добрич 5-11 август

Културен афиш на Община Добрич 12-18 август

Сподели публикацията