Slide
Slide

Давид СУКНАРОВ
Коренспондент в Бургас

Бургас. Туроператори и хотелиери от Южното Черноморие недоволстват от въведените нови правила за влизане у нас, според които на база 14-дневна заболеваемост ще се решава за съответната страна какви да бъдат изискванията за летовниците, искащи да почиват у нас.

Според бранша по този начин чуждите туристи не могат да планират почивката си, което довежда да отменени резервации. Само за два дни туроператори отчитат близо 20% спад.

„Трябва да им предвидимост. Не може от днес за утре. От днес за утре не се прави бизнес. Туристите отказват резервациите си. Туроператорите пък навсякъде са ни натиснали да няма никакви глоби при отказ. Ние сме длъжни да го спазим, просто защото няма да ни платят, ако турист се откаже. Ние увисваме. Ще увиснем, не само ние като фирми, ще увиснат и нашите служители“, сподели Янко Парушев, хотелиер и член на съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Янко Парушев, хотелиер и член на съюза на собствениците в Слънчев бряг

Туристи от Украйна и Полша се отказват от почивка в България и заради PCR тестовете, които допълнително оскъпяват пакетите им.

„Нашите партньори започват поетапно да се изнасят към други дестинации, изместват групи към Черна гора и други по-атрактивни места, към зони където няма тестове. Там им излиза пакета съответно с по-ниска цена“, обясни туроператорът Диян Минков.

Диян Минков

От бранша се притесняват и за изискването да бъдат контролно тествани 5% от туристите, идващи у нас от държави в „оранжевата зона“.

 „Въпросът ми е следният. Имаме автобус от Украйна до Дуранкулак 50 човека. По тази заповед 5% – на трима туристи ние правим бърз антигенен тест. Какво правим, ако той е положителен, независимо, че тези туристи идват с тестове. Какво се случва с останалите пътници, с тези трима човека какво се случва?“, каза туроператорът Иван Кирязов.

От бранша настояват новите правила да бъдат отменени до 7 юли. Ако не бъдат чути, са готови да излязат и на протести.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията