Варна. Васил Якимов е български готвач, посветен на готвенето за цял живот. С повече от 15 години опит в кулинарната индустрия, пътувайки из целия свят и работил в различни ресторанти, той се завръща в родния си град с мисия да преподава и споделя своите кулинарни знания и умения на младите бъдещи готвачи в CAI. Днес той е специален гост на читателите на BGtourism.BG.

Роден във Варна, България, започва да готви още от ранно детство.

Той е потомствен готвач, вдъхновен е от дядо си, който е бил много добър и уважаван готвач с повече от 45 години опит. Точно той е дал на Васил тази искра, която всеки готвач трябва да притежава за да възпламени огъня в тази професия.

Васил завършва професионална гимназия по туризъм във Варна „Проф. Д-р Асен Златаров”през 2004 г. – със специалност готварство и сервиз. По-късно завършва Кулинарната академия на HRC през 2016 г. с професионална специализация по кулинарни изкуства.

Наред с обучението си, той придобива солиден опит в кулинарния свят, като работи в различни части на света като: Близкия изток, САЩ и Европа.

Някои от работните места на Васил включват „Spice Market“ в Катар, Доха (най-добрият азиатски ресторант в Югоизточна Азия за 2014-2015 г.); ресторант „Solbar“, част от  Solage, в Напа Вали, Калифорния, САЩ (който печели 1 звезда Мишелин и я запазва 7 години подред,и до ден днешен) и някои от най-добрите ресторанти в България.

В момента е част от екипа на CAI (кулинарен институт към Висше Училище по Мениджмънт) Варна като готвач-инструктор за студентите от пети семестър. Неговите цели са да възстанови и запази традициите на старобългарската кухня и да и придаде (заедно с неговите студенти) едно ново, модерно лице.

Последните му постижения са:

– Млад готвач на България 2004 – 1-во място

– Кулинарна Купа на България 2014 – Първо място за най-добър отбор на България

-Кулинарна купа на България 2018 г. -1 място Най-добър готвач на годината за България

-Международен шампионат по кулинария в Егейско море-Aydin Turkey 2018, 3 златни медала в категориите „месно ястие, рибно ястие  и ресторантски десерт ”

Най-важният ценен урок за неговите ученици е:

„Никога не спирайте да учите и мечтаете, защото няма големи готвачи без големи мечти!“

Васил Якимов подкрепи проекта „Черноморска кухня“. Ето какво сподели опитният шеф за инициативата: „Моето мнение е, че проектът „Черноморска кухня“ е много позитивен във много аспекти. На първо място няма нищо по-хубаво от локалната и сезонна кухня. Това ще бъде благоприятно за малките фермери да пласират хубавият продукт, и да бъдат конкрентно способни на пазара. Възраждането на българския автентичен вкус и българската регионална кухня обобщено е нещо много важно, което за съжаление се забравя, а то е част от нашата култура. Подкрепям проекта с две ръце и се надявам ние заедно да успеем с колеги от другите страни около Черно море, да създадем една концепция, която да създаде кулинарен имидж, който заслужаваме на световно ниво“.

В духа на Черноморската кухня следващата седмица ще представим специалната рецепта на Васил Якимов – топло опушен паламуд. Сега – по случай изпратената вече зима, Ви изкушаваме с една интересна салата.

Това е 100% здравословна веган рецепта създадена от зеленчуци които са безформени (нямат търговски вид)
и които за жалост биват подценявани и нежелани. А те всъщност са уникални по външен вид и дори имат по-добри вкусови качества.

Зимна салата от печени и мариновани „грозни“ зеленчуци
съставки:
– пюре от печен карфиол
– маринован карфиол
– печени моркови с кимион
– обгорена туршия от камби и зелен лук
– олио от магданоз
– тученица

пюре от печен карфиол
– изчистваме и разделяме карфиола на цветчета (по малките ги запазваме за мариноване)
– овкусяваме със сол,пипер и малко зехтин
– печем на 170С фурна до омекване
– пасираме с малко зеленчуков бульон(който може да си направите от всички изрезки на зеленчуците)докато
се получи финно пюре.
– охлаждаме пюрето

маринован карфиол
-за маринатата правим смес от равни части оцет,вода,захар и семена кориандър
-завираме сместа и заливаме малките цветчета карфиол,след което оставяме да престоят поне 2 часа в хладилник

печени моркови с кимион
– обработваме морковите с неравномерни,но интересни разрези
– овкусяваме с сол,кафява захар
– печем на 170С до златист цвят и добавяме кимион и бял пипер накрая(за да не изгорят)

обгорена туршия от камби и зелен лук
– нарязваме камбите на уеджес(или четвъртини/осмини),зеления лук на пръчици
– за маринатата правим смес от сол,ябълков сок,оризов оцет,мед и дафинов лист
– завираме маринатата и заливаме зеленчуците,след което оставяме да престоят поне 2 часа в хладилник

олио от магданоз
– бланшираме и изтудяваме в ледена баня магданоза/подсушаваме добре
– пасираме с равно количество зехтин и слънчогледово олио
– прецеждаме през финна цедка

Някой смятат тученицата за плевел, но всъщност е растение, което е богато на калции и витамини (идеално за салата).

Оформяме салатата, както преценим и ни харесва. Добър апетит!