Slide
Slide

Велико Търново. Румънците се прехласнаха по Хотнишките водопади, намиращи се само на 20 километра от Велико Търново, съобщи kmeta.bg. Красивата природна местност и атрактивните екопътеки край с. Хотница впечатли силно туристите от северната ни съседка – над 500 от тях посетиха района само за 2 часа в следобедните часове на 1 май.

Резултат с изображение за Хотнишките водопади

Водопадите край селото се намират в красив каньон, през който лъкатуши малка рекичка. Екопътеката е над 2 километра, обезопасена е, а цялостно й състояние е много добро. Маршрутът включва няколко стръмни изкачвания, преход по ръба на скален масив, както и преминаване през няколко китни мостчета. През около 200-300 метра има места за почивка.

Освен с водопадите, великотърновското село е прочуто с археологическите си открития. Всяка година в землището на Хотница се събират млади и стари археолози, които изучават древната история на нашите земи. Там живот е кипял още от времето на каменно-медната епоха.

Хотница криела векове наред едно от най-старите златни съкровища. То е намерено от археолога Никола Ангелов през 1957-а година. Ункалната златна находка е от приблизително 4200-4100 г. пр. Христа. Съставена е от 44 предмета с общо тегло 312 грама. Единственият аналог на това злато е Варненското съкровище. Но аналогията стига само до възрастта на двете компилации – те са на повече от 6000 г. И докато във Варна предметите са намерени в различни гробове, в Хотница всички находси са били в един гроб. Затова и колективното имане напълно изпълва съдържанието на думата „съкровище“.

Сподели публикацията