Бургас. На 17 и 18 май ансамбъл „Со Йънг Самулнори“ ще бъде специален гост на Бургас във фестивала „Дни на Корея“. В рамките на два дни корейският фолклорен ансамбъл ще предостави възможност на жители и гости на града да усетят ритъма на перкусионния музикален жанр „Самулнори“ – произлизащ от думите 사물 („самул“ – четири предмета) и 놀이 („нори“ – игра, изпълнение )

Звуците на джинг (голям гонг), куенггуари (малък гонг), чанго (барабан под формата на пясъчен часовник) и бук ( овален барабан) ще ни потопят в традициите на Република Корея, свързани с ритуалите изпълнявани за плодородие и благодат. Всеки от инструментите въплъщава в себе си идеята за определено природно явление: чанго – дъжд; куенгуари – гръмотевица; джинг – вятър; бук – облаци.

Мястото на събитието „Дни на Корея“ е площадът пред Пантеона в Морската градина, където за кратко време не само ще успеете да се потопите в света на корейския фолклор, но и да усетите част от културния колорит на Корея.

Събитията се организират от Посолството на Република Корея и Община Бургас с помощта на Корейската фондация. Входът е свободен!

* Ансамбъл „Со Йънг Самулнори“ е основан през 2016 г. в София като корейски частен фолклорен ансамбъл, в който взимат участие 12 инструменталисти. Създаването на ансамбъла се реализира по повод на образователната програма за преподавателите на Корейското училище в София и с подкрепата на Националната академия за корейска традиционна музика, под ръководството на директора на ансамбъла Со Йънг Ким – преподавател по кореистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.