Slide
Slide

София. “Настаняването и устройването на бежанците от Украйна е било обсъдено днес от страна на председателя на комисията по туризъм към Народното събрание и бранша. Това е важно! Но трябва да се потърсят и варианти за помощ към българския туристически бизнес от страна на държавата в подкрепа на сектора, тъй като летен сезон 2022 очевидно е застрашен от отлив на чуждестранни туристи, заради войната в Украйна” – заяви народният представител и бивш министър на туризма Николина Ангелкова в своята фейсбук страница. 

“Днес, 2 март 2022 г., внесох парламентарно питане към министър-председателя и въпрос към вицепремиера и министър на финансите за това дали се предвиждат мерки за подпомагане на всички физически и юридически лица, които работят в сектор Туризъм”, добави Ангелкова. 

“Туризъм по време на война е мисия невъзможна. Ако изпълнителната власт мисли стратегически, то още от сега ще предвиди механизми, чрез които да подкрепи и превантивно да създаде условия туристическият бизнес да съумее да се справи с предизвикателствата, които го очакват в предстоящия летен туристически сезон. 

Нека бъде ясно – COVID кризата в туризма все още тлее. Очаква се възстановяването на сектора да бъде през 2023-2024 г. по данни на Световната отганизация по туризъм. Българският туристически бизнес няма да оцелее, ако държавата абдикира и от последствията, които ще донесе войната в Украйна”, пише още Ангелкова.

Сподели публикацията