Slide
Slide

Комисия по туризъм: В България към момента са влезли 17 000 украинци

София. Работна среща с представители на туристическия сектор, за да се обсъди в спешен порядък как бизнесът може да помогне с настаняването и устройването на бежанците от Украйна проведоха тази вечер председателят на Комисията по туризъм д-р Илин Димитров, заедно със заместник-председателя Снежана Апостолова. Срещата бе предшествана от напрегнат ден и координация между институциите в търсене на оптимални работещи решения.

В срещата се включиха представители на КБТБ и АТИБ, БАЗ, БХРА, БСБСПА, АБТТА, НБТ, ОБТ.

Председателят на Комисията по туризъм Илин Димитров информира основните браншови организации – хотелиери, ресторантьори, туроператори и туристически агенти, че ЕС приема нова директива, с която ще се улесни даването на временна закрила на украинските бежанци.

Ключово ще бъде съкращаването на сроковете и в рамките на един месец те ще добиват статут на български граждани с всички произтичащи от това възможности за работа и устрояване. В този контекст бяха обсъдени механизмите за осигуряване на заетост до 3 години.

В момента на територията на България са влезли 17 хиляди прогонени от войната украински граждани, предимно жени с деца, тъй като за мъжете е обявена 3-месечна мобилизация – обстоятелства, които бяха обсъдени при търсенето на конкретни мерки за действие.

„Трябва да сме стиковани като добре смазана машина и да покажем солидарност и готовност да помогнем“, призова председателят на Комисията.

Беше обсъдена възможността децата да бъдат настанявани в детски градини и училища, за да могат майките им, при желание, да намерят работа.

Бяха обсъдени механизмите за намиране на работа и места за настаняване, както и как да бъдат подпомогнати от държавата хотелиерите срещу настаняване, с оглед високите цени на разходите за ток и режийни.

От бизнеса изразиха готовност да предоставят хотели, да плащат за жилище на хората, които наемат, както и да предоставят и организират транспорт до границата.

В момента държави като Молдова, Германия, Полша и Румъния още на границата предлагат оферти и възможности за настаняване и работа на бежанците от Украйна, съобщи Илин Димитров.

Дори и при най-благоприятен развой на военните действия и прекратяване на конфликта, много хора ще са изправени пред икономическата криза, причинена от разрухата и ще търсят възможности за работа зад граница, изтъкна Илин Димитров. Това също е възможност и посока, в която трябва да се мисли, коментираха с бизнеса.

Сподели публикацията