Боровец. „Радвам се на такива срещи, на които могат да се търсят възможности за подкрепа на туризма. Новото ръководство на Българската банка за развитие започна да връща банката, където й е мястото – в подкрепа на малкия и среден бизнес в България“. Това каза министърът на туризма Христо Проданов на среща с представители на туристическия сектор в Боровец, на която ББР представи продукти в подкрепа на хотелиери и ресторантьори. И добави, че се надява повече хотелиери и туристически организации да се възползват от възможностите, които ББР предоставя за финансиране на сектора.
От бранша се похвалиха със силен зимен сезон и голям интерес към курорта тази година от туристите от Великобритания, както и много родни туристи. Но поставиха проблема с липсата на персонал, като основен за решаване съвместно от туристическия сектор и държавата. Рестриктивните политики за наемане на работници от трети страни да бъдат улеснени доколкото е възможно настояха хотелиерите, за които това е възможност да възстановят бизнеса след последиците от ковид пандемията.
„От началото на мандата направих срещи с различни представители на туристическия сектор. Проблемът с кадрите присъства при всички. Туризмът стана непривлекателен за работа след ковид мерките. Трябва да променим това“, коментира министърът. И добави, че за него е приоритет българските граждани да имат работа, но там, където е необходимо пое ангажимент да съдейства за улесняване процеса и административните процедури за наемане на кадри от други държави.
Снимки Министерство на туризма
Една от възможностите за обезпечаване на кадри в туризма е да се работи за активно включване на дуалното обучение в сектора и партньорство с професионални гимназии по туризъм.
Владимир Георгиев, кмет на Самоков сподели, че условията в курорта са отлични за почиващите. Боровец вече е изцяло газифициран, подготвени са еко пътеки и туристически обекти. Необходимо е държавата да помогне на общината за подобряване на инфраструктурата и довеждащата пътна мрежа до курорта.
Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA