Slide
Slide
Боровец. „Радвам се на такива срещи, на които могат да се търсят възможности за подкрепа на туризма. Новото ръководство на Българската банка за развитие започна да връща банката, където й е мястото – в подкрепа на малкия и среден бизнес в България“. Това каза министърът на туризма Христо Проданов на среща с представители на туристическия сектор в Боровец, на която ББР представи продукти в подкрепа на хотелиери и ресторантьори. И добави, че се надява повече хотелиери и туристически организации да се възползват от възможностите, които ББР предоставя за финансиране на сектора.
От бранша се похвалиха със силен зимен сезон и голям интерес към курорта тази година от туристите от Великобритания, както и много родни туристи. Но поставиха проблема с липсата на персонал, като основен за решаване съвместно от туристическия сектор и държавата. Рестриктивните политики за наемане на работници от трети страни да бъдат улеснени доколкото е възможно настояха хотелиерите, за които това е възможност да възстановят бизнеса след последиците от ковид пандемията.
„От началото на мандата направих срещи с различни представители на туристическия сектор. Проблемът с кадрите присъства при всички. Туризмът стана непривлекателен за работа след ковид мерките. Трябва да променим това“, коментира министърът. И добави, че за него е приоритет българските граждани да имат работа, но там, където е необходимо пое ангажимент да съдейства за улесняване процеса и административните процедури за наемане на кадри от други държави.
Снимки Министерство на туризма
Една от възможностите за обезпечаване на кадри в туризма е да се работи за активно включване на дуалното обучение в сектора и партньорство с професионални гимназии по туризъм.
Владимир Георгиев, кмет на Самоков сподели, че условията в курорта са отлични за почиващите. Боровец вече е изцяло газифициран, подготвени са еко пътеки и туристически обекти. Необходимо е държавата да помогне на общината за подобряване на инфраструктурата и довеждащата пътна мрежа до курорта.
Сподели публикацията