Slide
Slide

София. Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модеваи д-р Пламена Заячка, съветник на министъра на туризма участваха в „КООП Фест Банкя“, чиято основна цел е да включи и хората с увреждания в обществения живот като туристи и граждани. Фестивалът, който се провежда от 1 до 4 септември, се организира за втора поредна година с подкрепата на Район „Банкя“ и Столична община. Организаторите се заемат с мисията за създаването на благоприятна среда за изява на хора с увреждания и активното им участие в обществения живот.

Посетителите ще имат удоволствието да се запознаят и сдобият с уникалните изложени в шатри продукти, сътворени от кооперации, в които работят хора с увреждания.  Организаторите на фестивала са подготвили и редица спектакли, концерти, рецитали и други интересни атракции за своите гости.

По време на официалното откриване заместник-министър Модева се обърна към организаторите и участниците в събитието.

Банкя е известна с лечебните свойства на минералната си вода и въздуха. Градът е пример за балнео-лечебна дестинация за климатолечение. Изключително важно е да бъдат създадени условия за хората с увреждания и средата да бъде максимално достъпна и за тях. Всички наши членове на обществото трябва да бъдат видими – не само в санаториумите и в центровете за рекреация, а и във всеки един аспект от живота ни,“ подчерта проф. Модева. По думите й, прави впечатление, че държавите в западна Европа са създали възможно най-подходящите условия за хората от уязвимите групи и България също трябва да последва този примера. От свое име и от името на министъра на туризма тя поздрави организаторите на фестивала за инициативата и добрата кауза. „Вярваме, че със съвместната ни работа можем да постигнем по-добри резултати и успехи в сферата на туризма, изтъкна проф. Модева.

Кметът на Банкя Рангел Марков изненада официалните гости с посещение до сградата на реконструираната от общината Централна минерална баня в Банкя. Той съобщи, че до два месеца предстои тя да бъде въведена в експлоатация.

Сред официалните гости на фестивала бяха Лазар Лазаров, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Надя Клисурска, заместник – министър на труда и социалната политика, доц. д-р Георги Йорданов, изпълнителен директор на Агенция на хората с увреждания, Петър Витанов, член на Европейския парламент и други представители на местната власт и неправителствения сектор.

Сподели публикацията