Slide
Slide

София. Мярката 60/40 за сектор „Туризъм” става 80/20. Новината съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет в столицата. Ще се отпуска и 290 лв. помощ на заето лице. 50 милиона лева допълнително са отделени за сектора по линия на специалната програма, свързана с наемане на регистрирани безработни в бюрата по труда. Ангелкова посочи, че всеки работодател, който наеме лице, което е регистрирано в Бюрата по труда, ще получава 610 лв., т.е. минималната работна заплата. От тази мярка вече ще могат да се възползват и сектори, които са нямали достъп до нея – като пример бяха посочени СПА центровете. Разширеният вариант ще е в сила до 30 септември, уточни социалният министър Даница Сачева. Правителството очаква да спаси работните места на около 300 000 души, добави Сачева.

За сектор „Хотели и ресторанти“ отпада задължението да се осигурява допълнителна заетост на персонала след края на подпомагането, която да е равна на срока, за който са получавани средствата от НОИ. 

От днес работодателите ще могат да кандидатстват по мярката „Заетост за теб“, с която биха могли да наемат безработни лица за период от три месеца. Именно по тази мярка те ще получават 610 лева плюс осигуровките. И по двете схеми за подпомагане на трудовия пазар и бизнеса ще се кандидатства в Бюрата по труда.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията