Slide
Slide

Каварна. От днес има спасители на най-красивия плаж в България – морски плаж „Болата“, който е единственият български плаж в ТОП 50 на най-красивите плажове в Европа за 2018 година. На спасителния пост са 61-годишният Захари Захариев от Каварна и неговият колега Илиян от Суворово. Захари е спасител от 1981 година. Два пъти през живота му се е налагало в извънработно време и на неохраняеми плажове да спасява човешки животи.

„През последните 2-3 години на Болата нямаше спасители. Това е най-хубавият плаж не само в Каварна, но и в България. Уникален е. В момента има близо 150 души. Температурата на въздуха е 27 градуса, а на водата 24 градуса. Има много румънци, българи, немци и французи. 15-20 метра навътре е дълбоко до кръста, после постепенно става по-дълбоко. Водата е чиста, а заливът е невероятен“, заяви за информационна агенция BGtourism.BG Захари Захариев.

На плажа няма чадъри и шезлонги. Всеки сам си носи чадър за сянка. Това придава едно по-интересна и шарена картина, различна от подредените по родното Черноморие плажове.

Дружество от Варна ще осигури спасители за 5 неохраняеми плажа в Добричка област

Той е служител към варненската компания БЖСС Св. Никола ЕООД, която спечели конкурса на областна управа Добрич за осигуряване на водно спасяване на неохраняемите плажове. Фирмата има спасители по цялото Черноморие.

От днес до края на август всички концесионери и наематели на плажове по българското Черноморие са длъжни да осигурят спасители на абсолютно всички постове, които според наредба трябва да са на всеки 100 метра.

Болата е единственият български плаж в ТОП 50 на красивите плажове в Европа за 2019 г. (снимки)

Сподели публикацията