Slide
Slide

Италианско село, което се наводни през 40-те години, може да се появи отново. Последният път, когато цялото село е било пресушено, е било през 1994 г. Село Fabbriche di Careggine (на английски, Careggine Factories), разположено в провинция Лука в Тоскана, е селище от 13 век, което е изоставено през 1947 г. Тогава то е било наводнено заради изграждането на язовир на река Едрон през същата година.Това е наложило всичките жители да заминат и да се установят в близките градове. Вече близо 8 десетилетия това място води неравна битка с водата.

От първоначалното си наводнение езерото е пресушено общо четири пъти: през 1958, 1974, 1983 и 1994 г. И скоро езерото отново ще се изпразни, разкривайки потъналия град-призрак, съобщава Lonely Planet.

СПА центровете в България посрещат първите си гости

Enel, организацията, която е собственик на язовира, заяви в изявление, че има възможност за изпразване на езерото за пореден път, най-вероятно през 2021 г., съобщава T+L. Изсушаването на езерото би могло да даде тласък на туризма в региона – защото кой може да пропусне възможност да види такъв исторически град?

Обикновено улиците на Fabbriche di Careggine са под 34 милиона кубически метра вода. План за изпразване на езерото е имало още през 2016 г., но изглежда, че тези планове не са се осъществили.

Все още не е време да започнете да планирате пътуването си до това място. Понастоящем Енел обмисля само източване и почистване на езерото Вагли и все още не са обявени официални дати, съобщи Lonely Planet.

Увеличен е броят на безплатните плажове в България, от днес всички плажове трябва да са отворени

В допълнение към възможното изпразване на езерото Вагли, Енел стартира проект за насърчаване на „отговорен туризъм” в региона, който включва повторно отваряне на определени обекти, създаване на музеи, фокусирани върху местната история, и преустройство на природната среда. Повече информация за този проект е на уебсайта на Enel.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията