Slide
Slide

Чепеларе. Дамян Диков и Анатоли Илиев, представители на ACES Bulgaria (ACES – Асоциация на европейските градове и столици на спорта) се срещнаха днес с кмета на Община Чепеларе Боран Хаджиев, за да му предадат официалния флаг „Чепеларе – Европейски град на спорта за 2022 година“.

Припомняме, че титлата бе присъдена на гр. Чепеларе на 29 септември 2021 година, когато лично президентът на ACES Europe Джан Франческо Лупатели и генералният секретар на Хуго Алонсо, заедно с представителите на българското подразделение на Асоциацията Дамян Диков и Анатоли Илиев, гостуваха в Чепеларе за двудневно финално оценяване на кандидатурата на града.

Зеленото сърце на България получи приза в категория “Град до 10 000 жители“ след оценяване по 12 различни критерия – инфраструктура, спорт, инвестиции в спорта, спортен календар, промотиране на продукта и други.

„За нас е важно не само да видим инфраструктурата, но и самата интеграция на спорта в живота, в спорт за всички. Работата тук е професионална“, каза тогава Джан Франческо Лупатели.

„Видяхме почти 400 км спортна инфраструктура, две ски зони – Мечи чал и Пампорово, много трасета за планинско колоездене. Това е град на олимпийски шампиони, с най-голямата фабрика за ски, с перфектна локация и богата спортна история”, коментира пък Хуго Алонсо.

На 1 октомври беше получено и официалното писмо, с което ACES Europe обяви Чепеларе за „Европейски град на спорта за 2022 година“ и отправи покана към кмета на Общината Боран Хаджиев да получи отличието на официална гала-вечер в Европейския парламент в Брюксел в края на 2021 г.

Впоследствие, във връзка с усложнения в пандемичната обстановка, плановете бяха променени и церемонията по връчването на отличията беше пренасрочена за 21 март 2022 г. в Торино, Италия.

Дамян Диков получи знамето от името на община Чепеларе, което днес връчи на кмета на Общината Боран Хаджиев.

Сподели публикацията