Варна. Немалка част от ценителите на вино са ориентирани в търсене на регионални винарни с цел провеждане на дегустация, подбор и попълване на личните си колекции от вина с различни реколти и сортово разнообразие.
От проведени анкети сред виноценителите от съществено значение е сортът грозде и приложените методи на производство и отлежаване. При вино, произведено от грозде с контролиран добив (800-900) кг/дка и ферментирало в дъбови бъчви (ЗНП), качеството и цената са по-високи от тази на вино, произведено от сорт с неконтролиран добив.
Нараства потребителското търсене и предпочитания към напитки с по-нисък алкохол. Това се забелязва най-вече сред по-младите потребители и жените.
Остава модно розето във всичките му цветови и сортови варианти – аромат на диви горски плодове с подсилен цвят до чери – розе; розе с цвят „лучена люспа” до цвят „сьомга” с плод на цитрус, цариградско грозде и свежа праскова. Като нова тенденция в консумацията на вино се очертават нискоалкохолните червени вина, по-малко натоварени, по-леки, по-ароматни, по-живи.
По данни на НСБЛ винените лозя в Черноморския район за 2020 г. са общо 136712 дка, от които ЗГУ са 46634 дка, ЗНП са 36464 дка и без ЗНП/ЗГУ 56614 дка
Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.
Източници:
https://lozari.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE