Slide
Slide

Варна. Памид е един от най-старите местни сортове. Умерено-континенталният климат, силно повлиян от близостта нa Черно море, с характерната бризова циркулация, сравнително сухото лято и продължителната и топла есен, влияят за развиване на специфични характеристики на сорта в този регион, като го прави подходящ за регистрация ЗНП и ЗГУ.

Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са със силен растеж, много висока родовитост и добив. Не е склонен към изресяване и слабо милерандира. Чувствителен е на мана и оидиум и сравнително устойчив на сиво гниене. Силно се напада от акари и гроздов молец. Сравнително устойчив е на суша и ниски зимни температури, и има добра възстановителна способност след измръзване.

Листът му е голям, петделен, дебел, по-широк отколкото дълъг, средно нарязан, огънат нагоре, често фуниеобразно, мрежесто набръчкан със слаб паяжиновиден мъх, а отдолу – силно мъхнато-четинест. Гроздът е средно голям (14.6/9.3 cm), цилиндрично-коничен, полусбит до сбит, с тегло от 150 до 297 g. Зърното е средно едро (14.9/13.6 mm), овално, с тегло от 2.3 до 2.7 g. Кожицата е тънка, крехка, червена, с обилен восъчен налеп. Най-характерно за този сорт е, че леторастите растат право нагоре и се втвърдяват в тази форма. Младите пръчки са изправени, обагрени жълтеникаво, с твърда дървесина. лозите са със силен растеж и отлична родовитост (средния добив от декар е около 1000-1500 кг).

Сортът Памид е типично винен, но гроздето се консумира масово и в прясно състояние. Гроздето е подходящо за производство на обикновени червени вина. Подходящ сорт и за купажни вина. При нормално натоварване и добро отглеждане гроздето натрупва 17-24 % захари и титруема киселинност 4.5-5.5 g/dm3.

Консумирането на памид е истинско удоволствие за сетивата. Вината, добити от памид се отличават със светлочервен, жив и искрящ цвят, както и с балансиран вкус. Те са свежи и плодови. Тези трапезни вина е добре да се консумират, след като ферментират, тъй като отлежаването не им се отразява положително. Напитките от този сорт са леки и пивки. Те не притежават висок алкохолен градус. Памидът е леко вино и по тази причина трябва да бъде добре охладено преди поднасяне.

Лекият характер на виното предразполага то да бъде консумирано с различни храни, включителнo по-тежки меса. Всъщност е научно потвърдено, че плодовите киселини се съчетават най-успешно с мазни храни. Ето защо можете да съчетаете виното с ястия от свинско месо. Предлагаме ви да го комбинирате със свински ролади, свински кебап, печено свинско филе, свинско с праз и лапад. Можете да съчетаете виното и със свежа салата, в която присъстват както колбаси, както и с  картофена салата с шунка и маслини, салата с пилешко и боб, зелена салата с гъби и бекон и др. Комбинира се добре и с паста.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Повече информация можете да откриете на официалния уебсайт: www.sea-and-wine.com

Сподели публикацията