Интересни нетрадиционни сортове от Черноморския район със Защитено наименование за произход (ЗНП)
Интересни нетрадиционни сортове от Черноморския район със Защитено наименование за произход (ЗНП)
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Частта от Черноморския район, в която виреят сортовете, които ще разгледаме е с характерен хълмист релеф, като надморската височина е между 220 и 520 m. Климатът е умерено- континентален, с горещо лято и студена зима. Общата температурна сума за периода със средни дневни температури над 10 ºС (април-октомври) е около 3500 ºC. Средно-дневната температура на най-топлия месец е 22.0 ºC. Средната годишна сума на валежите е 600 mm. Почвените типове са; тъмносиви горски почви неерозирани или слабо ерозирани тежко песъчливо-глинести и оподзолени черноземни почви неерозирани или слабо ерозирани, средно песъчливо-глинести.

Кои са тези нетрадиционни за региона сортове и с какво са характерни.

Бели сортове:

Рейнски Ризлинг – светло сламен със зеленикав оттенък; аромат на ябълка, праскова и кайсия, вкусът е свеж, с минерални тонове, мед и горски билки

Пино гри – сламен цвят със златисти оттенъци; аромат на дюля, мед, малко подправки, вкусът балансиран, с нюанси на ябълки и круши;

Вионие – светло златист цвят със зеленикави нюанси; аромат на цветя, с акценти на жасмин и праскова, вкусът повтаря аромата с цитрусови нотки;

Фетяска алба – кехлибарено-златист цвят с леки зеленикави нюанси; аромат на цариградско грозде, смокиня, бяла праскова, восък и цветя, вкусът е устойчив и плътен;

Шенин блан – кехлибарено-златист цвят със зеленикави нюанси; аромат на сушени плодове, билки, смола, кора от портокал, чай и подправки, преливащи се и във вкуса;

Русан – лимонено-жълт; ароматът е плодов с нотки на ябълка, цитрус и билков чай, вкусът е балансиран, свеж и минерален;

Коломбар – бледо жълт до златист цвят; плодови аромати с акценти на ябълка, кайсия и портокал, вкусът е свеж, лек и завършва с бяло френско грозде

Червени сортове:

Карменер – наситен, рубинено-червен цвят; аромат на боровинка, черен пипер и червена чушка, вкусът е плътен, балансиран и с кадифени танини;

Пети вердо – рубинено червен цвят; в аромата се усещат цветисти тонове, подправки и дим, вкусът е с меки танини, землисти тонове и леко опушен;

Малбек – тъмно червен до лилав цвят; комплексен аромат с акценти на виолетка, череша, сливи и шоколад, вкусът е с фини танини и кадифена текстура;

Гренаш – плътен рубинен цвят; аромати на зрели плодове и сладки подправки, вкусът е закръглен и интензивен, с акценти на ягода, къпина и слива и нотки на кожа, подправки и ванилия;

Разбира се всеки ценител на доброто и качествено вино ще открива и други неща в послевкуса при дегустацията от различен производител.

Проектът „Море и вино“ цели информираност относно ползите от регистрация по ЗНП и ЗГУ, като по този начин ще повиши конкурентоспособността на вината от Черноморския регион.

Сподели публикацията