Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. От днес 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни, а тези с поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. Припомняме Ви, че от днес се облекчават и мерките за влизане в България.

Министерството на здравеопазването припомня:

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

  • За ваксинация срещу COVID-19;
  • За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
  • За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

 

  • Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в ЕС 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в ЕС.

***На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

  • Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с PCR тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

*** У нас, като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

От 1 февруари: Облекчават се мерките за влизане в България (заповед)

  • Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с PCR, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 ч. за бърз антигенен тест и 72 ч. – за PCR.

***Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

 

***За „зелен сертификат“ у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров COVID сертификат/ на „зелен сертификат“ могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на ЕС може да се направи и през чатбот канала във Viber  на Единния информационен портал за COVID-19 www.coronavirus.bg

От 1 февруари италианските власти променят и срока на валидност на сертификатите за завършен ваксинационен курс /поставена бустерна доза срещу COVID-19. Дигиталният COVID-19 сертификат за ваксинация вече ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след поставянето на бустерната доза.

Припомняме Ви, че властите в Италия облекчават режима на влизане в страната, като от 1 февруари отпада изискването за задължителен тест за COVID-19 за всички, влизащи в Италия.

По информация на посолството ни в Рим, пътуващите от България до Италия вече ще е необходимо да представят само един от следните документи:

  • валиден зелен COVID сертификат за завършен ваксинационен цикъл (с изминали 14 дни от получаването на последната доза);
  • сертификат за преболедуване, валиден шест месеца след изтичане на карантинния период;
  • отрицателен PCR тест (направен до 48 часа преди влизане в страната) или бърз антигенен тест (направен до 24 часа преди влизане в страната).
Сподели публикацията