Slide
Slide

Пловдив. Международната селскостопанска изложба АГРА се завръща след едногодишна пауза със своето дългоочаквано 30-то издание. Най-иновативното събитие в сектора ще се проведе в периода 9 – 13 март 2022 г. в Международен панаир Пловдив. За поредна година то се осъществява под егидата на Министерството на земеделието, храните и водите. В момента тече активна подготовка, а желаещите да се включат като изложители в АГРА 2022, все още имат възможност да го направят.

Поредицата успешни издания на Международната селскостопанска изложба АГРА я превръщат в най-голямото икономическо събитие в областта на агробизнеса на Балканите.

През 2020 г. събитието привлече над 41 000 посетители

с желание да научат повече за иновациите и добрите практики в земеделието. Повече от 380 водещи компании от аграрния сектор участваха в изложението и представиха своите продукти и услуги.

АГРА 2022 вдига летвата още по-високо, като събитието ще бъде най-мащабното, организирано досега. Тази година, освен традиционното участие на открити площи, за първи път ще бъде представена едра земеделска техника и технологии на закрито. Това се прави по световен стандарт, а машините ще бъдат разположени в три самостоятелни палати. Така АГРА 2022 ще надхвърли 35 000 м2 обща изложбена площ.

Един от основните акценти на АГРА 2022 ще бъде прецизното земеделие,

което се фокусира върху съвременните земеделски технологии и техните предимства за производителите. Посетителите на изложбата ще се запознаят също с актуалните тенденции в сектора, свързани с автоматизацията и дигитализацията.

Още една новост е и участието на  АГРОТЕХ – Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България. Най-новата браншова асоциация е съорганизатор на АГРА 2022. АГРОТЕХ е учредена от 36 български компании, а нейните цели са свързани със създаване на съвременни условия и развитие за производство и продажба на агротехника и технологии в България.

Развитието на АГРА като изложение за иновации в областта на селското стопанство определя възходящия тренд на изложбата, която всяка година увеличава своите мащаби. Конкурсът за иновации е неизменна част от програмата на селскостопанската изложба и традиционно привлича широк обществен, професионален и медиен интерес. През февруари комисията от видни експерти и учени отново ще разгледа и оцени кандидатите, които представят иновативни технологии и изделия в областта на земеделието и животновъдството. Най-авангардните от тях ще бъдат отличени с престижните награди на конкурса.

Отново ще се проведе и най – очакваният конкурс “Изборът на потребителя“, който отбеляза рекорд през 2020 година със 119 експоната.

Всичко това създава отлични възможности за изложителите да представят своите продукти и услуги пред специализирана аудитория. Едновременно с това, могат да създадат полезни контакти и потенциални бизнес партньорства.

АГРА е част от единствения на Балканите форум за селско стопанство, вино, храни и оборудване.

Успоредно с АГРА 2022 в Международен панаир Пловдив се провеждат и престижните изложби ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ, които също привличат значителен брой посетители. Профилът на посетителите от последното издание показва, че 83% от тях са професионалисти от селското стопанство, а 59% – предприемачи и собственици.

Сподели публикацията