Slide
Slide

Дания се готви да приеме рекорден брой туристи тази година. И въпреки предупрежденията за пренасищане с тълпи от посетители, страната няма намерение да забавя темпото.

В рамките на три години се очаква Дания да разполага с достатъчно хотелски легла, за да побере до 10 милиона туристи – почти два пъти повече от населението на страната, според местната търговска камара, цитирана от T+L.

По-рано тази година страната зае четвъртото място в класация на „дестинации, страдащи от свръхтуризъм“, въз основа на броя туристи на глава от населението. През 2017 г. Дания има е посрещнала над 28 милиона туристи, а разполага само с 5.8 милиона жители.

Хотелите в момента са заети на около 80%. Според Bloomberg, Копенхаген се очаква да добави още 8000 хотелски стаи към базата си през следващите четири години. Туризмът в града се очаква да нараства с почти 4 процента всяка година до 2020 г.

Тазгодишните рекордни цифри се дължат, отчасти, на необичайно топлото време в началото на годината и домакинството на Световното първенство по хокей на лед в Копенхаген през май.

От Wonderful Copenhagen – туристическия борд на града, посочват архитектурата, дизайна, устойчивото развитие, разнообразието и приликата на града с „модерна приказка“ като причина за избора на посетителите.

Но бумът в туризма може да се дължи и на нарастващия статут на Копенхаген като кулинарна дестинация. В продължение на години Noma е смятан за най-добрия ресторант в света заради възраждането на северната кухня (той спечели отличието на Restaurant Magazine четири пъти).

Ресторантът отново тази година като Noma 2.0, а това създаде търсене на различни хранителни турове из града. profit.bg

Сподели публикацията