Защо рекорден брой туристи ще посетят Дания тази година?
Защо рекорден брой туристи ще посетят Дания тази година?
Slide
Slide
Slide
Slide

Дания се готви да приеме рекорден брой туристи тази година. И въпреки предупрежденията за пренасищане с тълпи от посетители, страната няма намерение да забавя темпото.

В рамките на три години се очаква Дания да разполага с достатъчно хотелски легла, за да побере до 10 милиона туристи – почти два пъти повече от населението на страната, според местната търговска камара, цитирана от T+L.

По-рано тази година страната зае четвъртото място в класация на “дестинации, страдащи от свръхтуризъм”, въз основа на броя туристи на глава от населението. През 2017 г. Дания има е посрещнала над 28 милиона туристи, а разполага само с 5.8 милиона жители.

Хотелите в момента са заети на около 80%. Според Bloomberg, Копенхаген се очаква да добави още 8000 хотелски стаи към базата си през следващите четири години. Туризмът в града се очаква да нараства с почти 4 процента всяка година до 2020 г.

Тазгодишните рекордни цифри се дължат, отчасти, на необичайно топлото време в началото на годината и домакинството на Световното първенство по хокей на лед в Копенхаген през май.

От Wonderful Copenhagen – туристическия борд на града, посочват архитектурата, дизайна, устойчивото развитие, разнообразието и приликата на града с “модерна приказка” като причина за избора на посетителите.

Но бумът в туризма може да се дължи и на нарастващия статут на Копенхаген като кулинарна дестинация. В продължение на години Noma е смятан за най-добрия ресторант в света заради възраждането на северната кухня (той спечели отличието на Restaurant Magazine четири пъти).

Ресторантът отново тази година като Noma 2.0, а това създаде търсене на различни хранителни турове из града. profit.bg

Сподели публикацията