Slide
Slide

Варна. Най-вкусните пици се правят с много любов и страст – по италиански, а варненец е еталон от световно ниво в приготвянето им. Когато говорим именно за майстори на пица има едно име, което с годините е извоювало с много труд респекта на бранша към него за най-доброто тесто или най-вкусната пица. Той се казва Анатоли Колев и е родом от Варна. Работи в пица индустрията повече от 17 години. Днес шеф Анатоли Колев е специален гост на кулинарната рубрика на BGtourism.BG, като с участието си ще предложи на читателите ни как лесно да си направят най-доброто тесто за пица.

Анатоли Колев е шеф-консултант и вицепрезидент на „Българската асоциация на пицарите“. Член на Световната пица асоциация , почитен член на руската пица федерация и член ма Британкския кулинарен институт.

Кариерата му започва във Варна, след това работи в курортите Златни пясъци и Банско. През 2006 година Анатоли Колев заминава за Великобритания, за да учи в Sussex Downs College. Като студент той живее и работи в италиански ресторант в Брайтън. През 2010 г Анатоли решава да отиде на състезание в Неапол, на което се класира на трето място в две категории – „здравословна пица“ и „пица акробатика“.

Този успех му дава увереност да продължи напред и през 2012 година се записва за световното състезание – „Pizza World Cup “ (Световната купа), което се провежда в Рим. Състезанието продължава три дни, в него участват над 400 пицари от цял свят, а Анатоли Колев печели сребърен медал.

В кариерата си шеф Колев е работил в заведения, в които гости са били Майк Тайсън, кралското семейство и много други популярни личности. Негови рецепти са включени в две книги едната Pizza Pane e Passione на г-н Кирязов и другата му рецепта е включена в Юбилейната кулинарна книга на Chelsea&Hammersmith, сред които има рецепти на шефове на „Мишлен“ ресторанти, на кмета на Лондон – Борис Джонсън и други.

Анатоли Колев има фирма за частни пица партита, консултации и тренинг на пицари в Лондон. През годините е тренирал над 100 чуждестранни пицари и още толкова български. Някои от тях са главни пицари в известни пицарии в Обединеното Кралство, Италия и България. Участвал е като жури в национални и международни шампионати, някой от които във Франция, Румъния и др.

Организатор e на професионални курсове за пицари, съорганизатор на международни пица състезание, организатор на благотворителни мероприятия: най-масовото приготвяне на пица, участва благотворително в редица благотворителни каузи! Анатоли Колев е част от бранда „Черноморска кухня“, чиято цел е да представи страната ни като кулинарна черноморска дестинация с вкусна кухня и майстори-готвачи на световно ниво.

„За мен проекта “Черноморска кухня” е от изключително значение! Аз съм роден и израснал на българското Черноморие. В детството сме си приготвяли разнообразни вкусотии, уловени от Черно море. Важно е да покажем на света ,че има какво да предложим по нашето Черноморие и накараме туристите, които го посещават, да останат с един незабравим спомен за вкусна и разнообразна храна“, споделя Анатоли Колев.

Тесто за пица

1 кг брашно “00” (за пица)
550 гр вода
6 гр Мая
25 гр сол
25 гр зехтин

Омесва се гладко тесто, и се оформя на топки в грамаж по избор. Оставя се да отлежи (зрее) 24 часа в хладилник и на следващия ден имате домашно тесто за пица, гарнирате с хубав домат, пресен босилек и прясна моцарела! Buon Appetito

Сподели публикацията